НОВИНИ

Премиерът Бойко Борисов: Ситуацията с бежанците е овладяна за по-малко от час

По-голямата част от мигрантите, които бяха задържани на българо-гръцката граница от 56 души, вече са върнати в Гърция и това са бежанците, които са били в товарния влак. Останалата група от 40 души ще остане в България още седмица, тъй като срещу тях има образувани досъдебни производства. И в двете групи е имало доста жени и малки деца, сред тях и бебета на по два-три месеца, осигурена е хуманна помощ като храна, мляко и всичко необходимо. Това каза премиерът Бойко Борисов, който проведе извънредно спешно заседание на кабинета в Благоевград във връзка със ситуацията на българо-гръцката граница.

bnt avatar logo
от Елена Чимева
19:15, 29.05.2016
Чете се за: 01:22 мин.
У нас

Мигрантите са платили по 200 евро на човека като са били излъгани, че ще отидат в Македония. Премиерът Бойко Борисов се надява, че трафикантът ще бъде заловен с помощта на гръцките власти. По думите на премиера, ситуацията с бежанците е овладяна за по-малко от час благодарение на добрата стиковка между армия и полиция.

Бойко Борисов - министър-председател: За тези, които се опитаха сутринта да обясняват едва ли не, че има пробив на границата, а иначе освен, че сме наситили от Гоце Делчев с възможности, които има МВР и Гранична полиция в случая и армията, навсякъде всичко е в абсолютна бойна готовност да придвижиме сили и средства мобилно.
подп. Иван Иванов - командир на военно формирование 26400-Благоевград: На терен от 17 часа вчера имаше 65 военнослужещи, 9 единици бойна и спомагателна техника и групи за логистично осигуряване. От 10 часа започна изпълнението на съвместните задачи, които ни предстоят да изпълняваме с колегите от Гранична полиция.
гл. комисар Антони Ангелов - директор на ГД "Гранична полиция": Изключително бързо се реагира и това се дължи, както знаете, ние проведохме с колегите от армията едно учение точно тук в района на КПП "Кулата" и в това отиграване ни помогна в случая те да се дислоцират в рамките на 1 час бяха долу на терен.

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова каза, че на терен всеки е знаел как да действа и какви са отговорностите му. Тя добави, че е поддържала непрекъсната връзка с гръцкия си колега Николаос Тоскас, който е описал ситуацията след нашата граница и е обещал да съдейства за бързото връщане на бежанците.

Румяна Бъчварова - вицепремиер и министър на вътрешните работи: На практика това е една от най-бързите реадмисии, която можем да си представим и мисля, че е много силен знак към трафикантите, които организират тия нещастни хора подвеждат ги като им обещават да стигнат до Европа. Мисля, че показахме как действаме и как ще действаме от тук нататък.
Бойко Борисов: Така, че ви моля да успокоите народа, че вече голямата група е обратно в Гърция, другата не можеме днес да я върнеме, защото има 17 досъдебни производства говорих лично с главния прокурор той се обади на окръжния, говорихме и с него, в рамките на седмица ще бъдат завършени и по абсолютно изрядните документи, които имаме с Гърция, а и след днешния им акт веднага да ги приемат до седмица ще бъдат върнати.

Премиерът Бойко Борисов каза още, че засилената охрана на българо-гръцката граница ще остане докато има индикации, че тя е необходима и добави, че ако се наложи ще бъдат осигурени допълнително и техника и хора.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Златни медали за Ансамбъла на България по художествена гимнастика
Златни медали за Ансамбъла на България по художествена гимнастика
Румънци не подобриха рекорда по сиртаки
Румънци не подобриха рекорда по сиртаки