В понеделник България очаква от Европейската комисия ясен отговор може ли да има руски газ в хъба "Балкан". Това обяви днес премиерът Борисов във Варна.

Премиерът коментира и кризата с мигрантите - страната ни ще продължи да задържа вълната, пазейки външните европейски граници, но без да се превръща в пункт за преразпределение.

Борисов беше във Врана по време на годишният летен университет на младежката организация на ГЕРБ. Повече от два часа той говори пред младежите за предизвикателствата пред страната ни в сложните международни процеси, които протичат в момента.

На газовата конференция, която започва в понеделник във Варна, премиерът очаква представителят на Европейската комисия да заяви ясно дали през Европейския газов хъб "Балкан" може преминава и руски газ.

Бойко Борисов, министър-председател: Нека руските колеги това да го имат на своето внимание - сега имат едни приятели, в политиката нещата се променят. Но да те знаят, че ние сме извървели най-правилния път - пред нас да застане Европа и да каже "да, можете да работите, да преговаряте и - ако имат интерес, да действате.

Що се отнася до АЕЦ "Белене", според премиера, правилното решение за двата реактора, подкрепено и от партньорите от коалицията, е да платим веднага. Иначе ще плащаме по 167 000 евро на ден.

Бойко Борисов, министър-председател: Според мен правилното решение е да платим веднага. Два реактора имаме - с 550 милиона евро плащаме два реактора. Дори да продължим по някакъв начин да спорим, накрая ще платим средно към 100 млн. на година лихви.

Пред младежите от ГЕРБ премиерът коментира и бежанската криза. Борисов подчерта, че всички усилия трябва да бъдат насочени към това да държим мигрантите далеч от нашите граници. Само благодарение на добрите ни отношения с Турция на ден връщаме по 200-300 мигранти дори без подписано споразумение. Това прави по 100 000 човека на година, което е непосилно да поеме малка страна като нашата.

Бойко Борисов, министър-председател: Няма как, щом сме задължени да ги пуснем в България, след това няма как да ги задържим в България. Ние не можем да се превърнем от място, от където да тръгва релокацията. Нито народа ще го приеме, нито ние го приемаме.

По повод отношенията между България и Турция премиерът Борисов изтъкна, че евентуален срив на турската икономика би се отразил пагубно и на България.

По отношение на неуспешния опит за преврат в Турция, Борисов посъветва тези, които се интересуват, да се запознаят по-конкретно с идеите на Фетхулах Гюлен, защото според турския проповедник в рамките на Османската империя било по-спокойно отколкото в рамките на Евросъюза. Министър-председателят подчерта, че при посещението си в Истанбул е защитавал българските интереси.

Борисов не подмина и горещата тема за задаващите се президентски избори. Имената на кандидат-президентската двойка ще станат ясни на 2-ри октомври. Лидерът на ГЕРБ разкри само, че те ще бъдат хора, започнали, развивали се и постигнали успешна кариера в рамките на политическата партия.

Ако ГЕРБ загуби президентските избори, трябва да попитаме хората наново кой искат да ги управлява и това трябва да стане незабавно, каза още Борисов.

© БТА