НОВИНИ

Премиерът и депутатите обсъждат приетите промени в Изборния кодекс

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов свика парламентарната група и ръководството на партията за обсъждане на промените в Изборния кодекс.

bnt avatar logo
от БНТ
10:30, 10.05.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Спешната среща след ваканцията на парламента идва, след като президентът се обяви за вето върху промените в Изборния кодекс за гласуването в чужбина, а вносителите на поправките от Патриотичния фронт заплашиха с оттегляне на подкрепата си за мнозинството, ако текстовете бъдат преразгледани. Твърдо против новите правила са ДПС, ДОСТ, както и АБВ, част от Реформаторите и БСП.

Ще имали промени във вече приетите текстове в Изборния кодекс, това е въпросът, на който се очаква отговор след срещата на премиера Бойко Борисов с депутати в кабинета на председателя на парламента Цецка Цачева. Срещата продължава повече от два часа.

От Патриотичния фротн са категорични, че част от ветото на президента трябва да бъде отхвърлено. Те обаче са склонни на корекции на някои от текстовете, свързани с откриване на секции в чужбина. Не смятат обаче, че трябва да се връщат предишните условия за откриване на секции в Турция, тъй като смятат, че има намеса на Турция във вътрешните работи на България. От Патриотичния фронт смятат, че ако не бъде отхвърлено президентското вето , те повече няма да подкрепят управлението.

От ГЕРБ също са склонни на промяна на някои от текстовете в кодекса. Премиерът Бойко Борисов заяви преди дни, че ако трябва да избира между стабилността и защитата на гражданските права и демокрацията , би избрал защитата на правата.

Реформаторския блок също участва в срещата. Очаква се по-късно те да се съберат на заседание на ръководството си, за да вземат окончателното си решение по гласуването на ветото на президента. Според Радан Кънев обаче, Реформаторския блок е склонен да подкрепи това вето.

Вижте подробности в прякото включване на Надежда Василева в обедните новини.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Награди най-красивите градинки в Пловдив
Награди най-красивите градинки в Пловдив
Първата книга на ​Иво Христов - момчето с греещите очи
Първата книга на ​Иво Христов - "момчето с греещите очи"