Премиерът Бойко Борисов попълни здравна карта за донорство, присъединявайки се към започналата национална информационна кампания за насърчаване на даряването на органи. Над 1000 души се нуждаят от трансплантация в момента, съобщи здравният министър Кирил Ананиев. Той раздаде на всички министри от кабинета карти за донорство, като ги призова, с личния си пример да подкрепят кампанията.

Психологът Павлин Петров казва, че е решил да помага на болни хора, след като едва 18-годишен оцелява в катастрофа. Вече е попълнил своята донорска карта.

Павлин Петров - психолог: Това е едно вътрешно усещане на човек, който иска да помага на другите. Смятам, че така бих продължил нечий живот и моят не би спрял, когато дарявам част от себе си на другите.

БЧК е партньор на здравното министерство в кампанията за насърчаване на донорството. От местната структура на организацията в Русе казаха, че донорските карти ще се раздават на желаещи в социални заведения, болници, институции. Те ще са израз на съгласието на човек да дари органи, но няма да отменят правото на близките да дават съгласие за трансплантация след смъртта.

Антоанета Нойкова - ръководител на "Младежки дейности"-БЧК-Русе: Има предразсъдъци у хората - като може ли приживе да бъде дарен орган, може ли насилствено да бъде дарен. Много се надяваме, информирайки ги и давайки тази информация, че никой насилствено не може да им отнеме органи, да се увеличат наистина броят на донорите в България и трансплантациите.

Премиерът Бойко Борисов също е решил да стане донор и вече е попълнил данните си.

Бойко Борисов-министър-председател: Аз съм го направил вече. В България се правят най-модерните операции-трансплантации. Имаме прекрасни хирурзи. Някои говорят, че от предразсъдъци донорството не е изобщо развито в България. Аз бих поставил въпроса по друг начин.... Успешна донорска кампания или операция - част от теб продължава да живее. Не само спасяваш живот, но и част от теб продължава да живее. Какъв е проблема с предразсъдъците - никакъв. А в същото време 1000 и кусур човека чакат.

Здравният министър Кирил Ананиев уточни, че кампанията за насърчаване на донорството има и друга цел.

Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: Искаме да предизвикаме дискусия в обществото, дискусия в семейството, дискусия в училищата, ВУЗ и всички други общности, за да помогнем на всички други хора, които имат шанс за живот.

Кампанията за насърчаване на донорството "Да! За живот" ще продължи един месец, а всеки който желае да се информира за нея може да се обърне към структурите по места на Българския червен кръст и към Регионалните здравни инспекции.

Вижте повече за кампанията Да! За живот!