НОВИНИ

Премиерът и военният министър инспектираха учението "Бриз 2016"

Тази седмица в Черно море се провежда международното учение на военноморските сили "Бриз 2016". Днес на борда на фрегатата "Верни" бяха министър-председателят Бойко Борисов, министърът на отбраната Николай Ненчев и други официални лица.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
19:41, 15.07.2016
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

Инструктаж и излитане от авиобаза "Чайка". Така започва поредният епизод от сложния сценарий на "Бриз 2016". В този епизод вертолетите са два и имат задачата да доставят човек на борда на кораб. Всичко се случва за няколко минути.

Подполковник Спас Спасов, командир на морска вертолетна база "Чайка": "Може да се наложи винаги по всяко време на денонощието. Обикновено се налага в най-лошите условия"л

Друг епизод ни очаква на земята в база “Атия“. Сценарият тук предвижда да се ликвидира терористична организация, която е разположила свои пост за разузнаване и наблюдение в югозападната част на Черно море. Терористите са атакувани от специалните сили на флота по въздух и вода.

Капитан Санчо Димитров, командир ,,Специални сили ВМС": "Целта е да се подходи към обект, който предварително е зададен за доразузнаване и унищожение".

Овладяване на кризи в Черно море, оказване на помощ на населението и гасене на пожари бяха другите задачи, с които военните трябваше да се справят.

Генерал Константин Попов, началник на отбраната: "Всичко тук може да се преекспонира страхотно бързо. Да доведе до сериозни последствия. Ние искаме да бъдем готови в много широк спектър на действие".
;

В момент на тежък конфликт в Близкия Изток и напрежение в Егейско море командващият военноморските сили заяви, че флотът е готов за реакция при на нова миграционна вълна.

Контраадмирал Митко Петев, командващ военноморските сили: "През април месец имаше целенасочено учение, съвместно с "Гранична полиция". Така че този въпрос е отработен".

По време на учението от борда на фрегатата "Верни" военният министър Николай Ненчев заяви, че се надява антитерористичната стратегия, която преди дни българското правителство прие, да бъде факт още през септември. Според Ненчев НАТО ще играе важна роля оттук нататък в предотвратяването на кризисни ситуации и затова трябва да бъдем готови за съвместни действия с нашите партньори.

Николай Ненчев, министър на отбраната: "Ние сме част от НАТО и от ЕС и ще дадем своя принос и надяваме се да получим подкрепа и съдействие от страна на ЕС, за да може да обучим и да подготвим нашите военнослужещи и те да бъдат в полза на службите".

В международното учение участват около 25 кораба и над 1700 военнослужещи от България, Гърция, Румъния, Турция и САЩ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожар избухна край вилната зона на село Железница
Пожар избухна край вилната зона на село Железница
Социолози: Краят на Ислямска държава се вижда
Социолози: Краят на "Ислямска държава" се вижда