В Ямбол премиерът Бойко Борисов инспектира работата по разширението на газопреносната мрежа в участъка от българо-турската граница до компресорната станция "Странджа". Обектът е част от газовия хъб "Балкан".

Новият преносен газопровод е близо 11 км тръби с диаметър 1,20 м и преминава от турската граница до компресорната станция "Странджа" край ямболското село Горска поляна. Паралелно с това се изгражда и газоизмервателна станция.

Бойко Борисов, министър-председател: Виждате цялото трасе за 18 милиарда кубически метра газ... на практика плюс нашите находища, които имаме - "Хан Аспарух, "Терес" и "Силистар", имаме не 100, а 1000% диверсификация. Създаваме условия и за американски втечнен газ и за руски газ по "Балкански поток" и най-вече тези съоръжения да не изпразним тръбите и България да остане на картата на газоразпределителната мрежа и да участва във всички тези процеси, които се развиват в света.

Стойността на двата обекта от строителството на газопреносната система е близо 76 млн. лева от държавния бюджет. Обектът трябва да бъде готов до октомври тази година.