Италианската перла Венеция продължава да се бори с унищожителните наводнения. Приливна вълна и бури оставиха града под вода. Премиерът Джузепе Конте посети Венеция и обяви, че правителството ще предприеме спешни мерки за справяне със ситуацията.

Селфи с гумени ботуши и вода до коленете - това е най-популярното сред туристите във Венеция забавление през днешния ден. За местните хора, обаче, ситуацията е тежка. Унищожени заведения и магазини, наводнени домове и щети за стотици милиони евро.

Във Венеция пристигна италианският премиер Джузепе Конте, който обеща във възможно най-кратки срокове засегнатите от бедствието хора да получат финансова помощ.

Джузепе Конте, премиер на Италия: Гражданите ще получат до 5000 евро за жилищата си, а собствениците на бизнес - до 20 000. Парите ще се отпускат веднага, а ако има нанесени сериозни щети - след направата на оценка сумата може да се увеличи.

Това, което повече вълнува венецианците, е трайното решаване на проблемите на града - от присъствието на круизни кораби, през огромния наплив на туристи, до честите наводнения. Очаква се тези проблеми да бъдат обсъдени на специална комисия на 26 ноември.

Смята се, че най-важната крачка ще бъде изграждането на проекта "Мойсей" - система от бариери, която да попречи на прилива да залива града.

Идеята за него се ражда още след голямото наводнение през 66-а, през 84-а вече има изготвен план, но корупционни скандали и неуредици са попречили да бъде реализиран.

Стойността му възлиза на 5.5 млрд. евро.

Втори ден Венеция остава под вода - обявено е бедствено положение

Втори ден Венеция остава под вода - обявено е бедствено положение

Венеция остава под вода - втори ден италианският град е в плен на унищожителни наводнения. Обявено е бедствено положение. Критичното покачване на ниво...