НОВИНИ

Премиерът на Етиопия получи Нобелова награда заради края на конфликта с Еритрея

Нобеловата награда за мир за 2019 година беше присъдена на премиера на Етиопия Абий Ахмед Али за решаващата му роля за прекратяване на конфликта между Етиопия и Еритрея. Норвежкият Нобелов комитет изрази надежда мирното споразумение между двете страни да е трайно и да доведе до положителна промяна в живота на хората в тях.

bnt avatar logo
от БНТ
18:42, 11.10.2019
Чете се за: 00:46 мин.
По света

Премиерът на Етиопия беше удостоен за усилията си за постигане на мирно споразумение между Етиопия и Еритрея и възобновяване на отношенията между тях през 2018 година. Те бяха замразени след войната от 1998 до 2000 година, завършила без подписване на мир.

Абий Ахмед Али, премиер на Етиопия: Това е награда за Африка, за Етиопия, надявам се останалите африкански лидери да я приемат положително и да работят за изграждане на мир на нашия континент.

На 43 Аби Ахмед е най-младият премиер в Африка. Идва на власт през 2018-та и освен на помиряване с Еритрея, се посвещава и на тежки политически и икономически реформи - като частична либерализация на контролираната от държавата икономика.

Берит-Райс Андерсен, председател на Норвежкия Нобелов комитет: През първите си сто дни като премиер отмени извънредното положение, даде амнистия на стотици политически затворници, премахна цензурата в медиите, узакони опозиционните групи, уволни военните и граждански водачи, уличени в корупция и увеличи влиянието на жените в политиката.

Опасенията са, че напрагадата е била преждевременна , преди мирното споразумение да е дало трайни резултати, но Нобеловият комитет защити решението си и изрази надежда мирът да е траен и да подобри живота в двете страни.

За най-сериозен претендент за Нобел заедно с етиопеца, беше смятата екоактивистката Грета Тунберг.

По традиция, наградата ще бъде връчена в Осло на 10 декември, датата, на която умира учредителят на наградите - Алфред Нобел.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Симеон Николов: Инвазията на Турция може да разпали нов етап от войната в Сирия
Симеон Николов: Инвазията на Турция може да разпали нов етап от войната в Сирия
Европейският съюз готви санкции срещу Турция заради офанзивата в Северна Сирия
Европейският съюз готви санкции срещу Турция заради офанзивата в Северна Сирия