НОВИНИ

Премиерът на Грузия подава оставка

Премиерът на Грузия Иракли Гарибашвили обяви, че подава оставка от поста в специално телевизионно обръщение, предаде ТАСС.Гарибашвили е премиер на Грузия от 20 ноември 2013 г. Той зае поста на 33-годишна възраст, ставайки най-младият премиер в Европа.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
21:18, 23.12.2015
Чете се за: 00:29 мин.
По света
премиерът грузия подава оставка

Съгласно конституцията политическата сила с най-много места в парламента (в случая това е коалицията "Грузинска мечта") трябва в срок от седем дни да представи свой кандидат за премиер и да се обърне към президента с предложение да внесе тази кандидатура в парламента за одобрение.

Сред възможните кандидати се споменават имената на външния министър и вицепремиер Гиорги Квирикашвили, министъра на труда, здравеопазването и социалните грижи Давид Сергеенко и министъра на икономиката Димитри Кумсишвили.

Гарибашвили бе смятан за близък до бившия премиер, милиардера Бидзина Иванишвили. Завършил е международни отношения в Сорбоната в Париж, ръководил е благотворителната фондация на Иванишвили и е работил в банката му.

Според грузински опозиционери оставката на Гарибашвили може да е част от усилията на управляващата коалиция да спре спадането на рейтинга си в обстановка на икономическа криза заради наближаващите парламентарни избори, които би трябвало да се състоят през октомври 2016 г., отбелязва АФП.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Бърдаров спечели в Ръкописът
Георги Бърдаров спечели в "Ръкописът"
Административният съд в Русе отхвърли  жалбата на Монтюпе
Административният съд в Русе отхвърли жалбата на "Монтюпе"