Премиерът на Грузия Иракли Гарибашвили обяви, че подава оставка от поста в специално телевизионно обръщение, предаде ТАСС.
Гарибашвили е премиер на Грузия от 20 ноември 2013 г. Той зае поста на 33-годишна възраст, ставайки най-младият премиер в Европа.

© БТА

Съгласно конституцията политическата сила с най-много места в парламента (в случая това е коалицията "Грузинска мечта") трябва в срок от седем дни да представи свой кандидат за премиер и да се обърне към президента с предложение да внесе тази кандидатура в парламента за одобрение.

Сред възможните кандидати се споменават имената на външния министър и вицепремиер Гиорги Квирикашвили, министъра на труда, здравеопазването и социалните грижи Давид Сергеенко и министъра на икономиката Димитри Кумсишвили.

Гарибашвили бе смятан за близък до бившия премиер, милиардера Бидзина Иванишвили. Завършил е международни отношения в Сорбоната в Париж, ръководил е благотворителната фондация на Иванишвили и е работил в банката му.

Според грузински опозиционери оставката на Гарибашвили може да е част от усилията на управляващата коалиция да спре спадането на рейтинга си в обстановка на икономическа криза заради наближаващите парламентарни избори, които би трябвало да се състоят през октомври 2016 г., отбелязва АФП.