НОВИНИ

Премиерът на Ирак обяви 10-и декември за национален празник

Иракският премиер Хайдер Ал Абади обяви 10-и декември за национален празник, който ще се празнува всяка година заради окончателната победа над джихадистите от "Ислямска държава" в страната, предаде Ройтерс. По този повод утре в столицата Багдад се очаква провеждането на голям военен парад. Днес по обяд над града прелетяха няколко ескадрили от иракски военни хеликоптери, теглещи след себе си иракското знаме, очевидно готвейки се за парада.

bnt avatar logo
от БТА
23:15, 09.12.2017
Чете се за: 00:28 мин.
По света
премиерът ирак обяви декември национален празник

В официалното съобщение на правителството за разгрома на "Ислямска държава" се обяснява, че това означава, че иракските сили напълно контролират западната пустинна част на страната и цялата иракско-сирийска граница.

В обръщение по телевизията премиерът Абади тържествено обяви: "Достойни иракчани! Вашата земя е напълно освободена. Мечтата за освобождението е вече реалност. Нашите герои достигнаха последните крепости на ДАЕШ (арабското съкращение за ИД) и ги съкрушиха. Иракското знаме се вее днес над всички иракски земи".

Държавната телевизия излъчи тържествени маршове, възхваляващи правителствените войски и подкрепящите ги милиции, и показа кадри с празненства по улиците на Багдад и в други провинции.

Ройтерс отбелязва, че иракското съобщение за победата идва два дни, след като руското военно командване обяви разгрома на джихадистите в съседна Сирия, където Москва подкрепя сирийските правителствени сили.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Раздават Европейските филмови награди в Берлин
Раздават Европейските филмови награди в Берлин
Над 230 палестинци са ранени при сблъсъците с израелските сили
Над 230 палестинци са ранени при сблъсъците с израелските сили