Италия в търсене на изход от политическата криза. Премиерът Джузепе Конте ще произнесе реч пред горната Камара на парламента.

В речта си Конте се очаква да предложи варианти за излизане от кризисната ситуация. До нея се стигна, след като лидерът на "Северната Лига" и министър на вътрешните работи Матео Салвини обяви, че слага край на коалицията с антисистемното движение "Пет звезди", с което на практика оттегли подкрепата си за кабинета "Конте". След изказването на премиера е предвидено и време за дебати. Ще се гласуват и становища на парламентарно представените формации за кризата. Не става дума за вот на доверие или недоверие, уточняват политолози, ако самият Конте не го уточни.

След това той ще се срещне с президента Серджо Матарела - или за да го запознае с хода на казуса, или за да подаде оставка. Матео Салвини работи в посока "предсрочни избори" от много време, смятат анализатори.

Гавин Джонсън, кореспондент на Ройтерс: Много ясно е какво иска Салвини. Той е в режим на предизборна кампания още преди Евроизборите през май, и това продължава. Популярността му се увеличи, след като кабинетът беше сформиран и благодарение на твърдата му позиция по въпроса за миграцията. Образът му е на "човек от народа" и това очевидно се харесва на много хора. Така че той иска да осребри, да капитализира този момент, защото знае, че тези мигове идват и си отиват. Така че, работи за предсрочни избори, които да му позволяват да управлява сам, а не в коалиция.

Според местни медии се обмислят и варианти за различни по формат коалиции - сред възможните варианти са обединение между "Пет звезди" на Луиджи Ди Майо, "Форца Италия" и демократите. Крайната цел е да се избегнат предсрочни избори. Според социолозите популярността на Северната лига е значителна и формацията би могла да управлява самостоятелно или в с подкрепата на крайнодясната партия на Джорджа Мелони Италиански братя.