Премиерът на Малта Джоузеф Мускат подава оставка на 18 януари. Информацията беше съобщена от източници от неговата Лейбъристка партия, цитирани от АФП.

© БГНЕС

Петък вечерта в Малта се проведе мащабен протест. Хиляди хора, развяващи малтийския флаг, излязоха по улиците на столицата Валета и призоваха за оставката на премиера Джоузеф Мускат, съобщава Ройтерс.

Мускат сподели пред свои съмишленици, че планира да се оттегли от поста заради политическия скандал, избухнал след убийството на журналистката Дафне Каруана Галиция, съобщават местни медии. Говорител на премиера обаче не потвърди, нито отрече тази информация. Неговата Лейбъристка партия обаче отмени насрочено за неделя събитие, на което той трябваше да държи реч.

Началникът на кабинета на премиера и двама министри от правителството му вече подадоха оставки през седмицата заради случая с убийството на журналистката, който заплашва да предизвика политическа криза в островната държава.

Дафне Каруана Галиция беше разследващ журналист, който се занимаваше със случаи на корупция. Тя загина, след като колата й беше взривена на 16 октомври 2017 година.