НОВИНИ

Премиерът на Словакия обвини президента, че дестабилизира държавата

Политическата буря в Словакия се разрази с още по-голяма сила вчера, след като премиерът Роберт Фицо обвини президента Андрей Киска, че дестабилизира държавата с призива за промени в правителството или за предсрочни избори, предаде Асошиейтед прес. Президентът отправи този призив след убийството на разследващия журналист Ян Куциак и приятелката му и каза, че това са според него възможните начини за преодоляване на сериозната политическа криза.

bnt avatar logo
от БТА
09:30, 06.03.2018
Чете се за: 00:25 мин.
По света
премиерът словакия обвини президента дестабилизира държавата

В телевизионно обръщение вчера Фицо не само обвини президента, че се опитва да дестабилизира страната, но и че може би американският милиардер от унгарски произход Джордж Сорос е замесен по някакъв начин, посочва АП. Фицо каза, че Киска и Сорос са се срещнали в Ню Йорк на 20 септември и поиска президентът да обясни защо се е срещнал със Сорос, за какво са говорили и защо не е взел на срещата представител на словашкото външно министерство.

Киска победи Фицо на президентските избори през 2014 г., припомня АП. Президентът отвърна на премиера с изявление на кабинета му, че Фицо използва конспиративни теории, за да отвлече вниманието от политическата криза.

В последното си недовършено разследване Куциак разкриваше влиянието на италианската мафия в Словакия и възможните ѝ връзки с приближени на Фицо. Журналистът и приятелката му бяха намерени убити на 25 февруари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жълт код за силно вълнение на морето по цялото Черноморско крайбрежие
Жълт код за силно вълнение на морето по цялото Черноморско крайбрежие
Мендоса - легендарният басист на Whitesnake: Имам прекрасни спомени от София
Мендоса - легендарният басист на "Whitesnake": Имам прекрасни спомени от София