НОВИНИ

Премиерът на Словакия обяви при какви условия ще се оттегли от поста

Словашкият премиер Роберт Фицо обяви, че е готов да подаде оставката си, за която настоява опозицията след убийството на журналиста Ян Куциак, разследващ корупция, предадоха Франс прес и Ройтерс.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
22:30, 14.03.2018
Чете се за: 00:52 мин.
По света
премиерът словакия обяви какви условия оттегли поста

Днес предложих оставката си на президента на републиката Андрей Киска, заяви Фицо и добави, че ако президентът приеме, е готов да се оттегли утре и да посочи нов премиер при условие, че президентът се съгласи да даде на неговата партия Смер правото да избере следващия лидер на правителството.

Други две условия, които Фицо постави за оставката си, са президентът да уважи резултатите от последните парламентарни избори при формирането на следващия кабинет и да се съобрази с коалиционното споразумение между партиите, които образуват парламентарно мнозинство.

27-годишният разследващ журналист Ян Куциак бе застрелян с годеницата си през февруари. Той разследваше случай на връзки между високопоставени словашки политици и италиански бизнесмени, за които се подозира, че са свързани с калабрийската мафия Ндрангета.

Младшият коалиционен партньор Партия "Мост-Хид" заяви в понеделник, че ще напусне правителството, ако не се произведат предсрочни избори. Партиите преговаряха от вчера, а днес лидерите им се договориха за промени в правителството.

Президентът Андрей Киска призова за предсрочни избори или промени в кабинета за възстановяване на съществуващата по думите му криза в доверието.

Лидерът на десноцентристката Партия "Мост-Хид" Бела Бугар заяви, че партията му приветства предложението на Фицо да подаде оставка.

"Мисля, че това решение може да успокои положението", каза той.

Фицо обяви предложението си за оставка на пресконференция, на която бе придружен от лидерите на другите двама коалиционни партньори, Бела Бугар и лидерът на крайнодясната Словашка национална партия Андрей Данко.

Според в. "Сме" партия Смер може да издигне за следващ премиер сегашния 42-годишен вицепремиер Петер Пелегрини.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Връчиха наградите Златна игла
Връчиха наградите "Златна игла"
Албанският език стана втори официален в Македония
Албанският език стана втори официален в Македония