НОВИНИ

Премиерът на Южна Корея приветства възможностите за инвестиции в България

България отваря нова страница в отношенията си с Южна Корея. Това стана ясно след срещата на премиера Бойко Борисов с неговия колега от Корея -Ли Нак-Йон, който е на официално посещение у нас. Страната е готова да инвестира в България преди всичко в автомобилната сфера, IT сектора и индустриалните технологии.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова Оператор: Илия Иванов
20:00, 25.10.2017
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Премиерът Борисов изрази надежда пред своя колега, че ситуацията на Корейския полуостров ще се успокои. Той отбеляза, че темата е била обсъждана на последното заседание на Европейския съвет и добави, че по време на българското председателство на Съвета на Евросъюза ще акцентираме на мира, дипломацията и решаването на конфликтите по мирен път.

Посещението в България е първата външнополитическа визита на премиера на Корея Ли Нак-Йон след поемането на поста през май 2017 г.

Премиерът Борисов заяви, че с Корея можем да създадем продължително сътрудничество, тъй като в страната ни има стабилност, ниски данъци и квалифицирана работна ръка.

Бойко Борисов - министър-председател: Корея е водеща в автомобилостроенето. Предстои бум на електро и киберавтомобилите. И България ще е идеално място за инвестиции и построяването на завод.
Ли Нак-Йон - премиер на Южна Корея: Приветствам възможностите за инвестиции в България, където има добра данъчна политика и ръст на икономиката. За това ще помогне и създадената днес Българо-корейска търговска камара. Престои подготовката на двустранните договори. Производството на автомобили, IT сектора и индустриалната технология са секторите, в които частните компании могат да си сътрудничат.

Бойко Борисов е приел поканата да посети Корея и се надява тогава да бъдат подписани двустранни договори.

Корейската делегация беше приета и от президента Румен Радев, който призова за по-скорошно приемане на страната ни в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие на търговско-икономическия обмен и инвестиционното сътрудничество с Корея.В момента двустранният стокообмен е около 200 млн. долара.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стефано Мансервизи: Крайно време е България да бъде приета в Шенген
Стефано Мансервизи: Крайно време е България да бъде приета в Шенген
МВР: Основната причина за водното бедствие в Бургаска област са дъждовете
МВР: Основната причина за водното бедствие в Бургаска област са дъждовете