НОВИНИ

Премиерът Огнян Герджиков представи отчета за свършеното от служебния кабинет

Служебното правителство завършва мандата си с излишък в хазната от над 1,6 милиарда лева в края на април. Това обяви служебният премиер Огнян Герджиков при представянето на отчета за свършеното от оглавявания от него кабинет. Той смята, че кабинетът му е изпълнил смислени ангажименти с положително отражение върху стабилността на държавата, живота на хората и на бизнеса. Герджиков отново обвини ръководството на БСП в егоизъм затова, че са запазили Деница Златева за себе си вместо за цяла България и призна, че лично е настоял пред Корнелия Нинова да преосмисли решението си.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
18:05, 02.05.2017
Чете се за: 01:24 мин.
У нас

Огнян Герджиков писа четворка на работата на кабинета си, но по четирибалната система, очевидно визирайки оценката дадена на служебните министри от лидера на БСП Корнелия Нинова. Каза, че е бил атакуван и отляво, и отдясно, което означавало, че не е угодил на нито една политическа партия. Призна, че е доволен от трите месеца работа с президента Радев, въпреки някои различия помежду им.

Огнян Герджиков - служебен министър-председател: Ако вие не можете, нека историята отсъди успешен ли е бил мандатът на петият служебен кабинет в нашата история.

Герджиков беше категоричен, че според конституционно решение от 1992 година принципна разлика между служебно и редовно правителство няма. Така той отговори на критиките за редица решения, които кабинетът му гласува като уседналостта или сделката за над 1 млрд. лв. за новите изтребители например.

Похвали се с по-висока събираемост на приходите спрямо същия период на миналата година, спад на престъпленията, единен държавен изпит за студентите по право, изплатени над 210 милиона лева от Министерството на земеделието и много други.

Огнян Герджиков: Излишъкът в бюджета е над 1,6 милиарда лева, а приходната част 785 милиона лева. Това говори за добре работеща икономика.
;

По изпълнението на двата основни приоритета на служебния кабинет - провеждането на изборите и работата по българското европредседателство, думата имаха ресорните вицепремиери Стефан Янев и Деница Златева.

Стефан Янев - служебен вицепремиер и министър на вътрешните работи: Всички структури работиха в пълен синхрон.

За отличната работа на Деница Златева по европредседателството най-голямото доказателство било желанието на бъдещия премиер Бойко Борисов да я задържи в екипа си. Герджиков отново обвини БСП в егоизъм.

Огнян Герджиков: Наистина смятам, че ценните кадри в България са национално ценни и не трябва партиите да си ги стискат при себе си и да не ги дават, когато става дума за национални каузи.

Герджиков разказа, че при няколко дни поканил Корнелия Нинова в кабинета си, за да я помоли да преосмисли решението си за Златева. Тя обаче отговорила, че то не е нейно, а на Изпълнителното бюро. Самата Златева пък обясни, че е член на ръководството на БСП и сама е взела решението си.

Деница Златева - служебен вицепремиер: Декларирам и пред вас. Ще помагам на човека, който ще поеме от мен поста. Когато поех поста заварих празен кабинет, но няма да предам на наследника си три плика, а пет големи папки.

Очакването на премиера Герджиков е да предаде поста на Бойко Борисов в четвъртък по обед. Почти готова била вече и папката с идеи и предложения, която ще предостави на новия премиер.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ученици в ролята на съдии
Ученици в ролята на съдии
Откриха новата сграда на детска градина „Мир“ във Варна
Откриха новата сграда на детска градина „Мир“ във Варна