Министър-председателят Бойко Борисов организира днес спешна среща на всички заинтересовани страни около казусът "Калиакра" - кметове, собственици на имоти, представители на природозащитни организации, на научната общност, на браншови организации и експерти от екоминистерството.

Целта е да се намери решение на проблема на забраната за земеделие в района. Казусът "Калиакра" е на десет години. България вече е осъдена от съда на ЕС защото е разрешила в местността "Комплекс Калиакра" да бъдат изградени ветропаркове, голфигрища и други обекти.

До окончателното приемане на "Натура 2000" има забрана за всякакви дейности, включително отглеждането на множество земеделски култури. Министърът на околната среда Нено Димов наложи еднолично тази заповед без обществено обсъждане. След протест на земеделци от района в момента я отменя, но преди това прокуратурата се самосезира срещу нея.


В ефира на "Денят започва" Виктор Лучиянов от сдружение "Да спасим Добруджа" каза, че решението трябва да бъде намерено от експерти, за да се избегнат подобни проблеми впоследствие.