НОВИНИ

Премиерът освободи зам.-министъра на здравеопазването

Премиерът Бойко Борисов освободи Стоил Апостолов само ден, след като беше назначен на длъжността заместник-министър на здравеопазването. Решението е взето след излъчен в телевизионно предаване репортаж за нередности и злоупотреби в болница "Бургасмед", на която Апостолов е бил управител. Става дума за усвояване на средства от клинични пътеки за операция на жена, която по думите й не е извършена. Стоил Апостолов и болница "Бургасмед" заявиха, че пациентката е била оперирана, но некомпетентен служител е допуснал техническа грешка при попълването на епикризата на жената в информационната система на лечебното заведение.

Александър Марков
от Александър Марков Екип на "По света у нас"
19:34, 11.05.2017
Чете се за: 01:04 мин.
Още

Съмненията, които струваха поста на заместник здравния министър Стоил Апостолов, са по сигнал на жена, която твърди, че лекари от болницата "Бургасмед" ѝ направили пункция на коляното, но взели пари от Здравната каса по клинична пътека за операция. Твърденията й за източване на средства от НЗОК дадоха основание на премиера Борисов да уволни новоназначения заместник-министър, който е бил управител на болницата.

Бойко Борисов, министър-председател: Това, което видях снощи, беше достатъчен аргумент още сутринта да го освободя зам.-министъра Апостолов.

Самият Стоил Апостолов обясни, че пациентката е приета по спешност, оперирана е, но е допусната техническа грешка при попълването на протокол за извършената дейност.

Стоил Апостолов, бивш зам.-министър на здравеопазването: Направена е пункция на коляното, вече кой как интерпретира думата "операция" е съвсем друго, но пункцията представлява проникване във вътрешната среда на организма. Това е кодирано по начина, по който е заложено в клиничната пътека, отчетено е по съответната клинична пътека, не е направен и най-малък опит да се отчете по някаква друга пътека, за да се получи по-голямо финансиранe и заплащане от страна на Здравната каса.

От болницата допълниха, че операция е направена, но от НЗОК не са им искали обяснение за техническата грешка. Не обясниха плаща ли Касата еднаква сума пари за реално извършената операция и погрешно вписаната в протокола.

Д-р Заприн Пепелов, пълномощен управител на МБАЛ "Бургасмед": Разминаване от дейността по диагностика и терапия няма. Има грешка фактическа, която е допусната при преписването на един протокол със друг в самата епикриза. Тука е записано протокол 942, а де факто става въпрос за протокол 972 за оперативния протокол.
БНТ: Оправдано ли беше Вашето освобождаване от страна на премиера?
Стоил Апостолов, бивш зам.-министър на здравеопазването: При така стеклите се обстоятелства, смятам, че премиерът е взел правилното решение.

Техническият секретар и лекари от болница "Бургасмед" вече са наказани заради грешката, обясниха от болницата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нобелов лауреат откри Софийския фестивал на науката
Нобелов лауреат откри Софийския фестивал на науката
Конкурс за деца хористи във филхармонията
Конкурс за деца хористи във филхармонията