Модерна пречиствателна станция откри в град Бяла, Русенско, премиерът Бойко Борисов. Проектът е за над 40 милиона лева и е финансиран с европейски средства. Заради забавяне на строителството и допуснати пропуски обаче Община Бяла трябва да плати близо 2 милиона лева санкции.

Бяла

Освен новоизградената пречистванелна станция е подменена и част от водопроводната система. Пречиствателната станция е единствена по рода си у нас от закрит тип, в която отпадните води се пречистват и с UV-лъчи, преди да бъдат заустени в река Янтра. На откриването премиерът Борисов разкритикува предишното кметско ръководство, защото проектът е бил на косъм от провал.

Бойко Борисов, министър - председател на Р България: По-калпаво като управление на Община в България от Община Бяла нямаше. Благодарение на некадърността загубихме 22 милиона за депото и сега трябва да бръкнем от пенсиите на хората, да ги вземаме и да направим депото в Бяла… Декември месец изливаха бетон тука и затова, ако забелязахте, малко мръднах да погледна, защото аз, като мнителен човек, и като знам как беше на желязо тука, и този проект заминаваше, той беше провален… Това, освен канализация, е едно много хубаво съоръжение.

Екоминистърът от своя страна подчерта, че за изминалия програмен период по Оперативна програма Околна среда в цялата страна са изградени 50 пречиствателни станции.

Ивелина Василева, министър на околната среда и водите: Към момента общините в България могат да ползват финансови средства за реализиране на екологични проекти на стойност над 1 350 000 000 лева. Това със сигурност показва колко приоритетно е за правителството на България изграждането на така необходимата екологична инфраструктура.

Хората в Бяла са доволни от новите придобивки, но не и от изпълнението на канализацията.

Божидар Пачалиев: Шахтата е тука накрая, а водата върви по средата на улицата…

Катинка Пачалиева: Иначе е много хубаво, че се направи този канал. И дерето е чисто вече, няма я тази воня, но не всичко е изпълнено както трябва.

По-рано Бойко Борисов и Ивелина Василева откриха реконструираната ВиК мрежа в Горна Оряховица. Подчертано беше, че Екоминистерството ще инвестира над 60 милиона лв. за различни екологични проекти през годината.