НОВИНИ

Премиерът, патриархът и главният мюфтия обсъдиха Закона за вероизповеданията

Премиерът Бойко Борисов се срещна с патриарх Неофит и главния мюфтия Мустафа Хаджи. Те обсъдиха промените в Закона за вероизповеданията, които уреждат амнистия за дълговете на представителствата на различните религии. Миналата седмица депутатите приеха на първо четене текстове, според които държавата опрощава около 8 млн. лв задължения на Главното мюфтийство. Законът предизвика полярни мнения в управляващата коалиция.

Николай Минков
от Николай Минков
18:03, 11.03.2019
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

По време на разговора си с патриарха и главния мюфтия министър-председателят заяви, че целта на закона е - единна държава със сигурност на религиозната общност, уважение, толерантност.

Бойко Борисов - министър-председател: Много ясно заявихме каква е целта - за българските вероизповедания, българската държава да си плаща, да не плащат други държави. Това не е обида към другите държави. Да не може чужди разузнавателни централи да работят по разединението на българския народ.

Премиерът заяви, че след като държавата е готова да плаща заплатите на духовниците от различните религиозни общности, е редно и вероизповеданията да спазват закона.

Бойко Борисов - министър-председател: Целта е била да поставим всичко на чисто и от тук насетне вие, спазвайки закона, съответно да си водите своята отчетност.
;

Патриарх Неофит благодари за последователната подкрепа на държавата към нуждите на духовенството и призова за толерантност.

+ Неофит - Патриарх български: Разговорът беше полезен. Благодарим на нашия премиер, че има добронамерени отношения към вероизповеданията. И нека да бъдем с отворени отношения.

От своя страна главният мюфтия заяви, че промените в закона за вероизповеданията са закъснели и акцентира върху нуждата от запазването на етническия мир. Той обясни, че дълговете от близо 8 млн. лв не са натрупани по времето, в което той е начело на мюсюлманското вероизповедание.

Мустафа Хаджи - главен мюфтия: Аз съм ръководител на мюсюлманско вероизповедание и специално със счетоводните въпроси аз не се занимавам. Дълговете на мюфтийството са натрупани от 2005 г. насам. Те са стари задължения, върху които текат лихви. Ако бяха стигали приходите, при всички положения щяхме да ги покрием.

Мустафа Хаджи обясни, че не разполага с нужните средства, тъй като по-голямата част от одържавените вакъфски имоти по време на комунистическия режим все още не са върнати.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Искат промени в Наказателния кодекс срещу домашното насилие
Искат промени в Наказателния кодекс срещу домашното насилие
Русия опроверга информацията за хакерска атака срещу български институции
Русия опроверга информацията за хакерска атака срещу български институции