НОВИНИ

Премиерът представи резултатите от проверките в министерствата

В 9 министерства няма установени нарушения при провеждането на обществени поръчки. Най-сериозните констатирани нередности са във Военното министерство. Това заяви премиерът Огнян Герджиков, който представи обобщен доклад за състоянието на ведомствата, поръчан от него на 30 януари. За тази проверка настоя както президентът Радев, така и бившият премиер Бойко Борисов. Акцент в проверката беше начинът, по който са провеждани обществените поръчки в министерствата и изпълнителните агенции. Проверките са извършени от ведомствените контролиращи органи, а сигналите са изпратени до съответните компетентни органи. Докладът в пълния му вид ще бъде публикуван на правителствения сайт в понеделник.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
17:50, 17.02.2017
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

В 9 от общо 17 министерства не са констатирани сериозни нарушения по процедурите за възлагане на обществени поръчки, обяви премиерът Огнян Герджиков. Това са Министерствата на финансите, на транспорта, на младежта и спорта, на екологията, на земеделието, социалното министерство, както и тези на образованието, на енергетиката и на туризма. Не така стоят нещата в Министерството на отбраната, стана ясно от отчета на Огнян Герджиков.

През 2016 година там са проведени общо 113 поръчки. От тях 31 са били прекратени. В 45 от оставащите 82 обаче, анализът показал сериозни нарушения.

Проф.Огнян Герджиков, служебен министър-председател: "По 9 има индикации за измама и са предадени на военна прокуратура."

Залагане на дискриминационни условия при обществените поръчки пък са констатирани в икономическото ведомство. Интересно впечатление прави фактът, че премиерът днес изобщо не спомена министерството на външните работи, нито при отличниците, нито при нарушителите.

Що се отнася до изпълнителните агенции, известни нарушения са установени в поръчки на АПИ за поддръжка на магистралите "Хемус" и "Тракия" и тунелите по тях. В Агенцията за малките и средни предприятия също има нарушения. Била е проведена процедура без условия за реална конкуренция. За забавено стартиране на поръчки в три министерства, съобщи още днес служебният премиер.

Забавяне било констатирано също при поръчки на здравното и на вътрешното министерства.

14 дни са твърде кратък срок за пространен анализ и затова проверките ще продължат, заяви в заключение служебният министър-председател. Той обяви също, че е разпоредил всички неотложни обществени поръчки от тук нататък да бъдат възлагани по всички правила на закона и под контрола на съответните органи.

Темата за сменените общо 21 областни управители също бе част от днешното изявление на Герджиков. Той нарече спекулации изявленията в медиите на някои бивши областни управители и поясни, че както освобождаването им, така и назначаването на новите е изцяло в рамките на закона.

Огнян Герджиков: "Политическата коректност изискваше областните управители да подадат оставки като част от предишното управление на МС да реши кои от тях да останат.

От страна на правителството не са изпращани никакви писма до конкретни личности бе категоричен още Герджиков. Думите му бяха по повод изявления от последните дни на някои областни управители, че са били уведомени за освобождаването си с писма.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Подобрява се състоянието на децата с хранително отравяне във Варна
Подобрява се състоянието на децата с хранително отравяне във Варна
Финландия планира по-многобройна армия и и повече разходи за отбрана
Финландия планира по-многобройна армия и и повече разходи за отбрана