НОВИНИ

Извън страната ще се гласува само в българските посолства и консулства

Изненадваща визита на премиера Борисов в парламента. Министър-председателят дойде в НС, за да преговаря с Патриотичния фронт по промените в Изборния кодекс. След срещата депутатите решиха гласуването в чужбина да става само в посолствата и консулствата. Срещу това решение гласуваха ДПС и част от реформаторите. От ДПС отново потвърдиха, че ще сезират Конституционния съд за задължителното гласуване.

Надежда Василева
от Надежда Василева
19:18, 22.04.2016
Чете се за: 01:32 мин.
У нас

Малко преди 9 сутринта, посещението на Борисов в парламента изненада дори депутатите от ГЕРБ.

Бойко Борисов - министър-председател: Валери Симеонов се обади сутринта с нашата група да се види.

Срещата продължи повече от час в кабинета на парламентарния шеф Цецка Цачева. След нея Валери Симеонов изтъкна, че именно Патриотичният фронт е предложил задължителното гласуване и обясни, че са търсили подкрепа в чужбина да се гласува само в посолства и консулства.

Валери Симеонов - съпредседател на Патриотичния фронт: Беше притеснителна тази остра реакция и от медии, и от някои депутати и от така нареченото мнозинство, че този текст, който днес мина няма да мине и поискахме гаранции за това.

По-късно премиерът коментира, че промените в кодекса са широко обсъждани в парламента.

Бойко Борисов - министър-председател: И ние като коалиционен партньор или като партньор, който се съобразява с мнението на другите партньори в коалицията и подкрепихме тези техни решения. Иначе знаете аз съм казвал винаги, че съм против задължителното гласуване.
Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: Ние възприехме принципа при задължително гласуване не след първи национален избор, а след два последователни да бъдат заличавани тези, които не са се възползвали от това конституционно право, защото по този начин ще направим една форма за активна регистрация и съществременно тези мъртви души, които не са изчистени от списъците, това също е една от формите да бъдат осъвременени.

От ДПС и днес заявиха, че ще започнат да събират подписи за сезиране на Конституционния съд, с искане за отмяна на задължителното гласуване. От партията бяха яростни опоненти и на решението българите в чужбина да гласуват само в посолства и консулства.

Четин Казак - съпредседател на ДПС: Управляващото мнозинство и водещата политическа партия ГЕРБ решиха този път да угодят на национализма, на популизма и да приемат този мракобеснически ограничителен текст.

Осъждаме желанието да се ограничи възможността на всеки български гражданин да гласува, и държавата да създаде всички необходими условия, да гарантира ефективното упражняване на това конституционно право.

Красимир Каракачанов - съпредседател на Патриотичния фронт: Не е вярно това, че лишаваме някой от правото му да гласува. Ще се гласува в българските посолства и консулства.

Реформаторите посочиха, че ограничението ще засегне българите не само в Турция, а по целия свят.

Настимир Ананиев - Реформаторски блок: Да, там се правят много изборни нарушения, но не можем да наказваме абсолютно всички граждани. Ние губим над 50 секции в щатите, 15 във Франкфурт и Мюнхен.

От ГЕРБ заявиха, че още на президентските избори през есента ще бъде проведено експериментално електронно гласуване в чужбина. В кодекса ще отпадне идеята за забрана на социологически проучвания по време на кампанията. Според управляващите е полезно провеждането на референдума през лятото, преди президентските избори наесен, тъй като един от въпросите в него е именно за задължителното гласуване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Блокадата на границата с Гърция тревожи кюстендилските туристи
Блокадата на границата с Гърция тревожи кюстендилските туристи
140 години от Априлското въстание - Тодор Каблешков
140 години от Априлското въстание - Тодор Каблешков