Премиерът Бойко Борисов разпореди проверка във връзка с отпускането на субсидии за превоз на пътници по нерентабилни автобусни линии в слабо населени планински и гранични райони в страната. Това стана ясно след среща на премиера с представители на бранша.

4 млн. лева повече са отпуснати тази година за малките общински линии. Въпреки това автобусните превозвачи не са доволни.

Магдалена Милтенова - Конфедерация на автобусните превозвачи : Ние всяка година генерираме все повече загуба. Тези 4 милиона, които са дадени в повече не могат да покрият загубите, които претърпяваме ежегодно.

Затова премиерът поиска конкретни мерки срещу нерегламентирания сив сектор в транспорта. Според него трябва да се мисли за промяна на модела, така че и общините да се включат в компенсирането на обществените автобусни превози. В късния следобед министрите на транспорта и финансите се срещнаха с представителите на бранша, за да обсъдят конкретни мерки за проблемите, натрупвани с години. Предупредиха, че това е едва първата среща и предстоят още обсъждания.

Владимир Горанов - министър на финансите: Със сигурност ще се наложи промяна в законодателството, аз съм съгласен като минитър за мярката за задължителна регистрация по ДДС.

"Изсветляване" на бранша, адаптиране на нормативната уредба, подобряване на разписанията по републиканската транспортна схема, повишение на събираемостта на публичните задължения бяха сред обсъдените теми.

Росен Желязков - министър на транспорта: Конкретните стъпки, конкретните прагматични решения, това е което браншът иска, за да е сигурен, че процесът е необратим.

Превозвачите заявиха, че остават в стачна готовност, но засега са доволни от формата на диалог.