НОВИНИ

Премиерът даде два дни на гръцките фермери да свалят блокадата

Ако Гърция не реши проблемът със стачката на фермери по граничните пунктове с България премиерът Бойко Борисов каза, че ще предприеме много сериозни стъпки. Той се закани, че ако блокадата на границата с Гърция не приключи до два дни ще счита, че това е насочено към България и няма да отиде на извънредната среща между Европейския съюз и Турция, която ще се проведе на 7-ми март в Брюксел. Тази сутрин министър-председателят лично отиде на граничен пункт "Кулата - Промахон", за да се срещне със стачкуващите гръцки земеделски производители.

bnt avatar logo
от Елена Чимева
18:59, 27.02.2016
Чете се за: 01:16 мин.
У нас

Премирът каза, че когато отишъл на пункта "Промахон", където са струпани тракторите на гръцките фермери не открил никой, за да разговаря.

Бойко Борисов: Нито един тракторист, живо пиле нема, 10 минути си карах между тракторите, не може да намериш човек, камо ли да седнеш да говориш.

Борисов каза, че решил да отиде на пункта "Кулата - Промахон", след като вчера се оказал безсилен да отговаря на въпросите в парламента за действията на държавата срещу гръцката блокада.Тъй като не е открил фермерите, разговарял с граничните полицаи и ги помолил да предадат думите му на правителството в Гърция.

Бойко Борисов: Европа ги чу, Ципрас ги чу, месец вече тормозят България. Ще считам, че това е насочено срещу България и ще използвам правото си на вето, на 7-ми на извънредния Европейски съвет, на срещата на Европейски съвет в Турция - просто няма да отидем. Ще отида на границата пък аз да привлека вниманието на всички европейски съседи - що за съсед имаме. Така че да си мислят няколко дена, надявам се надлежно да им го предадат.

Борисов каза още, че не може да се обсъждат никакви теми, свързани с Гърция, докато е блокирана границата.


;

Преди минути преминах границата с Гърция и се срещнах както с българските полицаи и митничари, така и с гръцките полицаи...

Публикувахте от Boyko Borissov в 27 февруари 2016 г.
;

На граничния пункт "Кулата - Промахон" днес цял ден се пропускаха всички видове превозни средства. Пред гръцка телевизия двама от фермерите поставиха за минути тракторите си на пътя, сякаш го блокират. Направиха си като че ли снимка за спомен от блокадата, а след това отново махнаха тракторите и отвориха пункта. Екипът ни видя оживление на гръцки служители на реда на пункта "Промахон".

На пункта "Промахон" гръцки полицаи ни разказаха, че най-малко още ден-два земеделската техника на фермерите ще остане тук.

На "Кулата" по неофициална информация има разпореждане до понеделник земеделската техника бъде изтеглена. Ако това не се случи, гръцката полиция вече няма да се съобразява с блокадата. Очаква се да бъдат предприети действия за разчистване на пункта, защото и главният прокурор в Гърция определи действията на стачкуващите земеделци като незаконни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДПС е твърде висока летва за хората от ДОСТ
ДПС е твърде висока летва за хората от ДОСТ
Димитър Танев е новият председател на Нотариалната камара
Димитър Танев е новият председател на Нотариалната камара