НОВИНИ

ПРЕНАСТРОЙВАНЕ

Пак ще се пренастройваме. Онзи час дето ни го дадоха през октомври, сега си го взеха. И тогава терсене, и сега терсене. И раздразнението, и сънливостта, и объркването, и последвалите грешките. Две седмици поне, в които ще сме по-уязвими дори и към вирусите.

Мария Чернева
от Мария Чернева
23:06, 28.03.2016
Чете се за: 02:29 мин.
Истории
пренастройване

При мен доминира раздразнението. До стресови нива. А през октомврийската смяна на времето, направо ме избива на агресия. Въпреки че тя няма нищо общо с пообъркания ми биологичен часовник. А има общо с дискусията в Европарламента за смяната на времето. На нея депутати от различни страни, настояват ресорната еврокомисарка да обясни, защо след като има неопровержими доказателства за вредите върху здравето на хората, комисията не отмени съответната директива. Още март месец миналата година, е бил представен доклад за щетите. И вместо действия или отговори, от комисията изпратили прессъобщение.

„След като правилата на ЕС бяха въведени още през 1981 г., бяха представени редица доклади и проведени различни проучвания и оценки на въздействието, като всички те показват, че 1) правилата са от полза и 2) повечето държави членки се изказват в полза на запазването им, такива каквито са. Настоящата Комисия се ангажира да действа по-мащабно по големите теми, но това повтарящо се разискване, колкото и да е интересно, не спада към големите теми“.

Не спада към големите теми? Смяната на времето, която касае всеки един човек на континента? И това вече, обяснява реакцията на евродепутатите, която може да видите в линковете по-долу. Подобна арогантност на комисията, не може да бъде подмината току така.

А, като става дума за директива, нейната философия е пределно ясна и не обвързва нито една страна със смяна на времето. Въвеждането й определено следва нуждата от хармонизиране. Т.е. така и така страните сменят времето си, разумно е да го правят в точно определен момент. Да, това има смисъл. И текстът от директивата, ясно го издава - (2) При положение, че държавите-членки прилагат разпоредбите за лятното часово време, за функционирането на вътрешния пазар е важно да бъде определена обща дата и час за началото и края на лятното часово време, които да бъдат валидни в цялата Общност.

Подобно е тълкуването и на някои наши експерти по европейско право. Но явно всяка държава членка, се чувства здраво вързана с европейския часовник и не смее да реши самостоятелно да си я отмени. Каквото и да е желанието на гражданите й. Подобна еманципация, пък е още по-немислима за България. Където, впрочем, дори МС престана да издава изрично постановление за смяната на времето. Това става някак автоматично, по подразбиране. И всякакви вопли на хора и медии, не може да предизвика дори искра идея, да се противопоставим на вредния навик с бутането на стрелките

Кратка справка. В Европа, само Исландия не променя времето си. Там са приели че им е по-изгодно не астрономическото, а лятното часово време. На лятно останаха и в Русия. Освен че се съобразиха с неудобствата на гражданите си, се съобразиха и с проблемите на животните. Както казва Медведев - "Да не говорим за нещастните крави, които не разбират смяната на часовете и защо доячките идват при тях по друго време". Също така не всички щати на САЩ въртят напред назад часовника. И това по никакъв начин не им пречи на синхрона.

Всъщност лятното часово време е по-изгодно за нас. И въобще има смисъл само в страните, в които дните през лятото са по-дълги отколкото през зимата. Затова около екватора и не помислят вече да местят стрелките. Може да се каже, че лятното пести енергия. Не много, но пести. Най-хубавото за всички е, че денят ни по-дълго е светъл. Да се чудиш, защо трябва да скъсяваме деня си като се връщаме към астрономическото време? Все едно настъпващата зима не е достатъчно депресивна перспектива. В полза на лятното часово време говорят и повечето евродепутати. Въпреки че, преди това трябва да развържат гордиевия възел, който държи стрелките на всички ни. И да оставят всяка страна да решава сама за себе си. По волята на гражданите си.

И още нещо, като говорим за икономии. Енергетиците съвсем не се вълнуват от икономиите за един час по-малко ток в лампите. Най-големият ефект за тях сега е друг. Тъй като денят е по-дълъг, хората се прибират в къщи по различно време и съответно по различно време готвят и перат. А това намалява върховото потребление между 7-8 часа вечерта. И не се налага включването на допълнителни енергийни мощности. Още един аргумент в полза на лятното часово време.;

ОТ ПЪРВОИЗТОЧНИКА

Това е директивата, която урежда въпроса тук

Устен въпрос за смяната на времето от представители на комисия по правни въпроси и Комисията по транспорт и туризъм в европарламента към еврокомисията,който изисква устен отговор.

Отговорът на еврокомисарката по транспорт Виолета Булц. Той президвиква бурни дебати. Текстът е тук, но е на различни езици.

Въпрос на евродепутата Ангел Джамбазки от март 2015

Отговорът е същия.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разширява се протестът на личните лекари
Разширява се протестът на личните лекари
​Полицай бе прострелян в туристическия център на Конгреса на САЩ
​Полицай бе прострелян в туристическия център на Конгреса на САЩ