НОВИНИ

Пренесоха частица от мощите на Св. Серафим Саровски в "Александър Невски"

Частицата от мощите на Св. Серафим Саровски беше тържествено пренесена от Руския храм "Св. Николай" до патриаршеската катедрала "Св. Ал. Невски". Това стана с литийно шествие начело с духова музика и гвардейци при празнично камбанен звън. Патриарх Неофит посрещна мощите в храма "Св. Ал. Невски".

Мария Чернева
от Мария Чернева
12:09, 02.01.2016
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

Молебенът приключи малко преди обед и започна поклонението пред мощите на светеца, съобщи Мария Чернева в пряко включване в обедните новини "По света и у нас".

На 2 януари православната църква почита Свети Серафим Саровски, но за разлика от други години сега за първи път имаше литийно шествие с частица от мощите на светеца. Те бяха измолени от Патриарх Неофит при посещението му при Руския патриарх Кирил в Москва.

- Явно е назряла нуждата заради голямата почит на светеца у нас, въпреки, че той е най-тачен от руските християни, той е руски светец - допълни Мария Чернева.

Ще се умножат ли молитвите към светеца - вижте включването на живо от катедралния храм "Свети Александър Невски" в обедните новини "По света и у нас".

;
Архимандрит Дионисий, председател на църковното настоятелство на Патриаршеската катедрала: Освен всичко останало в днешния ден, в началото на новата година, още на втория ден това, което мощите на Св. Серафим Саровски направеха е да ни сплотят всички заедно. Хората се покланят и чакат търпеливо своя ред, а опашката е доста дълга. Това, което днес се доказа, че силата на светото православие е именно в неговото единство и то днес се прояви. Защото Св. Серафим Саровски е светец от голямо значение за руската земя. той е от голямо значение и за нас, българите, тъй като в тази година се навършват 230 години от неговото монашеско пострижение, а той е подстриган, според пространното му житие, в деня на успението на Св. Иван Рилски на 18 август. Връзката е изключително силна! И това за нас е голямо благословение.

Съгласно решението на Светия синод мощите ще бъдат изложени за поклонение в Патриаршеската катедрала постоянно и ще се покоят в нея, каза архимандрит Дионисий.

- В Патриаршеската катедрала се извършват по обределен ред богослужения и на всички тези богослужения почитта към Свети Серафим ще бъде по възможно най-достойния начин съобразно православния богослужебен ред почитана, - допълни архимандрит Дионисий.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По-добре пътувайте днес, съветват от Пътна полиция
По-добре пътувайте днес, съветват от "Пътна полиция"
Турското президентство: Погрешно интерпретираха Ердоган
Турското президентство: Погрешно интерпретираха Ердоган