НОВИНИ

Пренесоха електрически стълб през Места

Чрез екстремна операция през водите на река Места започна възстановяването на счупен електрически стълб, който остави за пет дни без ток няколко населени места в района на Банско и Разлог.

bnt avatar logo
от Ирина Николова
18:55, 11.02.2019
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Заради силния снеговалеж над 60 стълба в района бяха счупени в края на миналия месец.

Сложният релеф затрудни екипите на електорразпределителната компания и това забави подмяната съоръженията с около две седмици.

До мястото, където трябва да се монтира новият електрически стълб, няма път, теренът е стръмен и единственият начин е прекосяването на река Места. Затова днес се наложи с рафтинг лодки специалистите да пренесат през реката инструментите, с които ще се сглобява стълба.

Станимир Станимиров, алпинист: Сложността идва от релефа , от стръмното, височината на стълба, където трябва да се качи, защото това не са малко килограми.

Алпинисти се заеха с монтирането на стоманено въже, по което да се прехвърлят през реката тежките части от стълба. Те ще бъдат сглобени и монтирани на ръка на място, тъй като техника не може да достигне до терена.

Станимир Станимиров, алпинист: Опъва се стоманено въже, а не алпийско, защото лонгацията му, разтегливостта на въжето, е по- малка и може да издържи доста килограми, тъй като една секция, както казаха от ЧЕЗ, е 350 кг.

От електроразпределителното дружество казаха, че извършват редовно профилактика на съоръженията, за да избегнат тежки аварии.

Васил Василев директор на Дирекция „Експлоатация и поддържане:.Продължаваме да работим по подмяна на стълбове, които са както в случая на по- екстремни места и е необходимо да се създаде по- сложна организация. Като тези електрически стълбове или електропроводи осигурят алтернативно или резервно захранване.

Жителите на село Елешница ще съберат подписка и обмислят варианти да поискат обезщетения от ЧЕЗ, заради липсата на ток пет дни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ новини: В името на планетата
ДРУГИТЕ новини: В името на планетата
Иран - 40 години след революцията
Иран - 40 години след революцията