Приютът за бездомни „Добрият самарянин" в Русе е препълнен. Капацитетът му е 60 места, но след падналия сняг, още в неделя през нощта подслон са потърсили десетки скитащи русенци. За да не премръзват хората навън, се оборудва още едно помещение.

Иван Иванов пристигнал тук миналата нощ, след като ненадейно се оказал на улицата. Досега бил приютен от свой приятел.

Иван Иванов
"Но дъщеря му и зет му се върнаха от Испания, те няма да бъдат на улицата и ми каза: Иване, търси си друго място."

Непредвидени посетители в приюта, като Иван, има още и затова легла са разположени дори в коридора на приземния етаж. В момента се оборудва още една стая, където ще могат да нощуват 10-тина души. От ръководството на „Добрия самарянин" признават, че трудно се справят със средствата, които им се отпускат за издръжка. За един човек на месец се полагат 250 лв.

Мартин Николов - управител на приют
"Всички наши хора получават някаква храна, но според нашите възможности. За жалост не можем да си позволим да храним всички три пъти на ден".

Хората обаче са доволни, че имат подслон над главата си и че могат, макар и веднъж на ден, да получат топъл обяд.

Станка Атанасова
"И обувки, и анцузи, и всякакви дрехи, когато сме поискали, давали са. Те оттука ни обличат повечето".

Дарина Йорданова
"Има медицинско лице, грижи се, ако нещо те боли, дето са по-болни, отива в стаите да ги погледне с идването си още човека".

В приюта има Център за социална рехабилитация, където всеки ден хората се занимават с нещо полезно. В момента няколко жени вече са започнали да изработват мартенички.