НОВИНИ

Преподписаха мирния договор за Антарктика

Петте държави, граничещи си със Северния ледовит океан, преподписаха споразумението създадено преди десетилетие в Гренландия за това да решат „мирно“ своите различия спрямо богатия на ресурси регион, заплашен от климатичните промени, съобщи Франс прес. Министри и висши управляващи от САЩ, Канада, Русия, Дания и Норвегия проведоха двудневна среща в град Сермермиут, който се намира на западния бряг на Гренландия, където споразумението беше подписано на 28 май 2008 г.

bnt avatar logo
от БГНЕС
16:09, 22.05.2018
Чете се за: 00:43 мин.
По света
преподписаха мирния договор антарктика

Страните се надяват, че този диалог ще реши конфликтите спрямо претенциите на различните държави за територии, стратегически морски пътища, защита на околната среда и риболов. Десет години след подписването, сделката все още е в интерес на крайбрежните държави да „поддържат Арктика като регион с ниско напрежение, където споровете се решават мирно“, заяви външният министър на Дания Андерс Самуелсен в изявление преди среща.

„В други части на света тези държави може и да бъдат въвлечени в конфликти“, заяви Самуелсен. Но „във време на глобализация и глобална несигурност е важно да се потвърдят основните ценности на този изключителен регион - мирът и благоденствието на нашите народи“, каза неговият гренландски колега Вивиан Мотзфелд.

Петте държави са известни като „Арктическата петица“, а заедно с Швеция и Финландия, които също присъстваха на срещата, правят „Арктическия съвет“.

Гренландските ледове се топят, като това може да доведе до отваряне на нови търговски пътища през Северния ледовит океан и да открие нови находища. Което много притеснява екоактивистите и местните жители.

Миналият декември Антарктическата петица и големите риболовни нации, като Китай, Япония, Южна Корея и ЕС се съгласиха да подпишат меморандум за риболова с търговска цел във водите на Антарктика преди той да е изобщо възможен в региона.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лава от вулкана Килауеа продължава да се излива в Тихия океан
Лава от вулкана Килауеа продължава да се излива в Тихия океан
Президентът Радев се срещна с Владимир Путин в Сочи
Президентът Радев се срещна с Владимир Путин в Сочи