НОВИНИ

Препоръчителната ваксина срещу варицела - до две седмици в аптеките

До две седмици ваксината срещу варицела, която от тази година вече е препоръчителна за децата у нас, ще бъде достъпна в аптеките, увери пред БНТ държавният здравен инспектор Ангел Кунчев. В момента в цялата страна се наблюдава бум на заболяването, като в Монтана например болните са над 70.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
21:25, 15.01.2020
10672
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Пред кабинета на д-р Димитрова в Монтана всеки ден има опашка.

Д-р Емилия Димитрова - личен лекар: Почти в целия град, във всички почти детски градини има варицела.

Досега в България ваксина срещу варицела не се предлагаше. Родителите трябваше да я поръчват от чужбина. След включването ѝ в препоръчителния списък, тя ще се продава в аптеките и у нас. Първоначално в по-големите градове, но при интерес всяка аптека може да заяви количества.

Гергана Иванова - магистър-фармацевт, гр. Монтана: Ако евентуално се появи от някъде, или има възможност за поръчване или някой се поинтересува от тях.

Първите бройки вече са в складовете на фирмата дистрибутор.

Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор: Първоначалните количества са малки - 1200 дози и те са с опаковка, която не е предназначена за българския пазар, само че с указания на български, затова е необходимо да бъде взето разрешение от Изпълнителна агенция по лекарствата.

Сред промените в имунизационния календар тази година е отпадането на реимунизацията срещу туберкулоза и пробата манту при 11-годишните.

;
Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор: Всички данни, които имаме натрупани към момента, показват, че многократните реимунизации не водят до по-добър имунитет.

Освен това се намалява приемът на пневмококовата ваксина от три на две дози при децата до шестмесечна възраст, и се въвежда реимунизация срещу коклюш при 12-годишните. Обсъжда се ваксината срещу варицела също да влезе в задължителния календар.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Номинираха съдийка за президент на Гърция
Номинираха съдийка за президент на Гърция
Най-малко 15% от портфейла на ББР ще бъде за зелени проекти
Най-малко 15% от портфейла на ББР ще бъде за зелени проекти