Брюксел препоръчва на ресторантите да предлагат безплатна вода в ресторантите в рамките на ЕС. Това е само една от мерките, които Европейският парламент взима за равния достъп до качествена питейна вода. Приложими ли са мерките в България? Гости по темата в сутрешния блок бяха диетологът д-р Мария Николова, Атанас Димитров, който е председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, както и шефът на Евро-Ток Георги Иванов.

Изключително важно е да сме добре хидратирани, често хората забравят да пият и по една чаша вода на ден. Чувството за жажда пристига, когато сме дехидратирани над 10%.

Според Атанас Димитров практиката да се сервира питейна вода е от десетилетия. Поради съмнения за чистотата на водата, в съзнанието ни се е наложиха необходимостта да пием бутилирана вода. Това е работа на институциите да гарантират качеството на питейната вода, каза Димитров.

Георги Иванов коментира, че протоколно в ресторантите у нас се заобикаля моментът да се сервира питейна вода.