НОВИНИ

Цяла Европа говори за расистките обиди на Националния стадион

Пресата в цяла Европа говори за расистките обиди, отправени от български фенове към английски футболисти. Преди мача снощи полицията е задържала общо 10 души - и български, и английски граждани. До мача не са били допуснати хора във видимо нетрезво състояние. За провокациите на стадиона от МВР не дават коментар, с обяснението, че за реда по време на мача отговаряли частни охранителни фирми.

bnt avatar logo
от БНТ
18:05, 15.10.2019
Чете се за: 01:35 мин.
По света

Цяла Европа говори за България. Не заради категоричната загуба от Англия, а заради скандалното поведение на някои български фенове.

"Отвратителната нощ на англичаните ще остане дълго в историята на спортния позор."

Британският премиер Борис Джонсън също побърза да реагира - в Туитър:

"Противният расизъм, който видяхме и чухме снощи, няма място нито във футбола, нито където и да е било. Гарет Саутгейт и отборът имат пълната ми подкрепа в решението си да кажат "не" на расизма. УЕФА трябва да предприеме спешни и строги мерки".

Или иначе казано заради няколко такива жеста (атмосфера от мача) британският премиер настоява за наказание за българския отбор. И докато в полувремето българският капитан обикаляше трибуните, за да моли шумните агитки да спрат, английският капитан е обмислял да прекрати мача.

Хари Кейн, капитан на английския отбор: Редица пъти обърнахме внимание за скандиранията от трибуните и бяхме категорични,че ако това продължи няма да доиграем мача.

Мачът беше доигран, но англичаните казаха, че излизат по-скоро раздвоени от резултата, въпреки категоричната си победа.

Тайрън Мингс: Много сме разочаровани от това, което ни се случи, но и се гордеем как се справихме със ситуацията и оставихме футболът да говори. Не го приемам като лична атака, а съжалявам хората, които имат такова мислене.

А заглавията за тези, които са с такова мислене дори не могат да се преброят. Във всички тях обаче до думата българи стои думата расизъм.

Франция: Расистки поздрави и маймунски звуци по време на мача България - Англия.
Сърбия: Българи, XXI век е: расистки обиди към англичаните в София - мачът е пред прекратяване.
Белгия: Българските расисти бяха унизени от Англия.

Румен Атанасов, съучредител на ФК "ЦСКА 1948": Не може да слагат всички българи под общ знаменател".

Това казва дългогодишният футболен запалянко Румен Атанасов. И неговото мнение е досущ еднакво с мнението на един от малкото останали по софийските улици английски фенове.

Това са само някои българи, както има и някои англичани, които са идиоти, невъзпитани и необразовани. Преди 30 или 40 години ние бяхме същите - така мислихме, така разсъждавахме.
;

И според двамата част от феновете у нас са невъзпитани само поради една причина:

Защото никой не казва "Спрете".
Румен Атанасов, съучредител на ФК "ЦСКА 1948": Аз съм присъствал на мачове от Европа и когато стане събитие от подобен характер биват отстранявани именно хората, които са го извършили. А тук какво? Всички страдат заради безумието на 1 или 2-ма, или 50 човека.

Засега никой не казва какво ще се случи с провокаторите от стадиона. Баровете, които вчера бяха пълни с англичани, днес са празни и тихи. Но след снощния мач англичаните сигурно не споделят българската поговорка, че всяко чудо е за три дни. И чакат решението на УЕФА.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво следва след оставката на Борислав Михайлов?
Какво следва след оставката на Борислав Михайлов?
САЩ наложиха санкции на Турция заради операцията в Сирия
САЩ наложиха санкции на Турция заради операцията в Сирия