След двудневни дебати парламентарната комисия по външна политика и отбрана одобри Преспанския договор. Утре Договорът влиза в гръцкия парламент. Комисията одобри и проектозакона, с който се предлага ратифицирането на споразумението, което слага точка на 27-годишния спор за името на Република Македония. По време на двудневните дебати 38 депутати направиха изказвания в комисията.

В края на днешните дебати външния министър Йоргос Катругалос заяви, че "очаква национално отговорно поведение и искреност от страна на всички политически партии".

"Няма само една и само гръцка Микедония. Гръцка Македония си е гръцка. Съществуват много Македонии, които много ясно се определят от Букурешкия договор. Когато чуваме да се твърди, че "Македония е една и тя е гръцка, това се възприема като иредентизъм", каза депутатът от управляващата партия на премиера Алексис Ципрас СИРИЗА Никос Филис.

Дни преди ратификацията на Преспанския договор: Има ли България място в казуса?

Дни преди ратификацията на Преспанския договор: Има ли България място в казуса?

Гръцкият прочит на казуса с името на Македония не е хомогенен. Това заяви в студиото на „Още от деня“ журналистът от „Фокус“ Красимир Узунов. Вероятно...

Опозиционната "Нова демокрация", както и националистическите формации - "Демократичен алианс", "Златна зора", "Независими гърци", "Централният съюз" и Комунистическата партия бяха против Договора от Преспа по време на дебатите в парламентарната комисия.

В комисията има общо 56 депутати - 27 от СИРИЗА, 14 от "Нова демокрация", 4 от "Демократичния алианс", по 3 от "Златна зора" и Комунистическата партия, двама независими и по един от още три формации.

Проектозаконът за одобрение на Преспанския договор, който утре влиза в гръцкия парламент, е с дата от 18 януари 2019 г. и е подписан от Алексис Ципрас.

Гърция е на финалната права за ратифициране на Споразумението от Преспа

Гърция е на финалната права за ратифициране на Споразумението от Преспа

В гръцкия парламент започнаха обсъжданията на договора от Преспа между Атина и Скопие. Ключовото гласуване за новото име на Македония е в четвъртък. К...