НОВИНИ

Престъпна схема в Медицинския университет в София

Специализираната прокуратура повдигна обвинение на шестима души за незаконен прием на студенти с фалшиви документи в Медицинския университет в София. По неофициална информация на "По света и у нас" като ръководител на организираната престъпна група е обвинен бившият ректор на учебното заведение проф. Ваньо Митев. На обвиняемите е определена мярка за неотклонение парична гаранция от по 200 хил. лв за всеки от тях. Точно преди седмица при акция на ГДБОП бяха иззети документи и отведени за разпит служители на университета.

Явор Симов
от Явор Симов
20:12, 26.01.2018
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

По данни на прокуратурата организираната престъпна група е действала 2015- 2017 година. Чрез фирма посредник са набирани желаещи да станат студенти. След това са били записвани с фалшиви документи, а изпитите им се уреждали от длъжностни лица в Медицинския университет. Приемането по този начин е струвало между 40 000 - 50 000 евро. До момента са установени над 20 чуждестранни студенти, приети чрез престъпната схема.

Иван Гешев- ръководител на специализираната прокуратура: Основно граждани на Европейския съюз, в частност на Великобритания, от арабски произход,от Ирак, Иран, Египет, Ливан и други държави.

Някои от тях дори нямали средно образование. Според прокуратурата целта е била да бъдат записани като студенти, за да могат да получат статут на постоянно пребиваващи у нас и да се движат свободно в целия Европейски съюз. По време на разследването са иззети множество документи от служебни кабинети в Медицинския университет. Извършени са обиски и на домашни адреси.

Иван Гешев - ръководител на специализираната прокуратура: В един стерилизатор на висше длъжностно лице от Медицинския университет са намерени 100 000 лева. Това може би е някакъв начин за супер модерно пране на пари.

Установено е, че освен ръководителя на групата има и още един служител от учебното заведение , който е обвинен по случая, заедно с двама негови роднини. В престъпната схема има и гражданин на Великобритания.

Иван Гешев - ръководител на специализираната прокуратура: Той е осъществявал дейност, основно във Великобритания и в други страни за презентиране на Медицинския университет и набиране на желаещи чуждестранни студенти за обучение на английски език.

Според Гешев така се застрашава националната сигурност на България и страните членки на съюза. Потърсихме за коментар бившия ректор на Медицинския университет проф.Ваньо Митев и настоящия проф. Виктор Златков, но и двамата не си вдигаха телефоните.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Талантливи деца от Русе получиха награди за постиженията си
Талантливи деца от Русе получиха награди за постиженията си
Тренд: 4 политически формации влизат в НС при избори
"Тренд": 4 политически формации влизат в НС при избори