В следващите 6 месеца правителствената болница "Лозенец" ще бъде преструктурирана в Национална многопрофилна детска болница. Това обяви по време на парламентарния контрол министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Детски клиники от около десетина различни болници в столицата ще бъдат събрани в новото педиатрично заведение. Създаден е спешен план за действие, експертни групи започват работа още от понеделник, за да се изяснят всички аспекти от преструктурирането. Целта на новата болница е да се осигури комплексно обслужване на децата на едно място, да се гарантира най-добра медицинска грижа, да се стимулира специализацията на младите лекари в областта на педиатрията.

Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: Важно е да подчертая, че имам пълната политическа подкрепа от правителството, като по този начин управляващите се отказват от една своя привилегия в името на здравето на българските деца.

Министър Ананиев смята, че новата детска болница не трябва да бъде търговско дружество.

Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: Но това не означава, че тази болница няма да има договор със Здравната каса и ще работи по тези пътеки, които финансира касата. Отделно държавата ще има своя инструмент да подпомага болницата при постигане на определени национални цели за децата.

Идеята за изграждане на детска болница срещна подкрепата и на опозицията, макар че Георги Михайлов изрази съмнение, че този амбициозен план ще бъде изпълнен за 6 месеца.

Георги Михайлов - депутат от "БСП за България": Вие ще получите пълното съдействие на НС, това е най-малкото, което ние можем да направим за нашите деца, но действително тази задача трябва да бъде решена, защото от нея се нуждаят както българските майки и деца, така и цялата нация.

България е единствената европейска държава, която няма специализирана държавна детска болница.