НОВИНИ

Прецедентите по време на междинните избори в САЩ

Победа за Демократите в долната камара на Конгреса, но триумф за Републиканците в Сената, които не само запазиха мнозинството си, но спечелиха и още места. Междинните избори преминаха при изключително висока избирателна активност и родиха много прецеденти - рекорден брой жени, които влизат в управлението, за първи път бяха избрани и представители на малцинствата и хора с различна сексуална ориентация.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
18:00, 07.11.2018
Чете се за: 01:04 мин.
По света

Агресивна предизборна кампания и противоречиви две години управление на Доналд Тръмп предшестваха изборния ден, в който рекорден брой хора отидоха до урните. Смята се, че са гласували най-малко 114 млн. души, за сметка на 83 млн. преди 4 години. Вотът, който беше тест за управлението на президента. За първи път от 105 години партия на действащия президент добавя места в Сената. Но това беше само началото на прецедентите.

Демократът Джаред Полис е първият хомосексуален мъж, избран за губернатор. Той ще управлява щата Колорадо.

Джаред Полис, избран за губернатор на Колорадо: Доказахме, че няма пречка пред тези, които преследват мечтите си. Колорадо доказа, че е щат, който цени всеки, независимо от сексуалната му ориентация.

Това е и годината на жените - близо 110 са дамите, за които вече е сигурно, че влизат в Конгреса. Най-младата ще бъде 29-годишната демократка Александрия Окасио-Кортез, която само преди година е била барманка.

Александрия Окасио-Кортез, избрана за Конгреса: Това става възможно когато обикновени хора се съберат и заедно осъзнаят, че действията им - независимо малки или големи, са способни да предизвикат дългосрочна промяна. И това не е кампания, това е голямо движение за социална, икономическа и расова справедливост в Съединените щати.

Още две жени сътвориха история тази нощ - Шарис Дейвис и Деб Хааланд, които са първите представителки на коренното американско население във властта. Две мюсюлманки ще бъдат част от Конгреса - дъщерята на палестински имигранти Рашида Тлаиб и сомалийската бежанка Илхан Омар.

Илхан Омар, избрана за Конгреса: Вярвам, че това да бъда избрана стана възможно, защото американците не припознават себе си и ценностите си в сегашните управляващи.

Смята се, че това са и най-скъпоструващите междинни избори в американската история, но дали си е заслужавало, ще стане ясно при окончателното преброяване. Но в нощта на вота и двата лагера не пропуснаха да потанцуват.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
При покупка на кола с нарушения, наследяваме по-скъпа Гражданска отговорност
При покупка на кола с нарушения, наследяваме по-скъпа "Гражданска отговорност"
Въвеждат промени в Закона за райониране на страната
Въвеждат промени в Закона за райониране на страната