НОВИНИ

Превенция срещу рака на млечната жлеза

Безплатни профилактични прегледи, насочени към борба с рака на млечната жлеза. Целта на кампанията е ранно диагностициране на евентуален проблем. Миналата година възможност за изследване имаха членовете на педагогическия персонал, а сега прегледите могат да посетят жените от непедагогическия персонал от учебните заведения в Столична община. В осъществяването на инициативата се включват осем лечебни заведения в София, които имат необходимото оборудване и доказани специалисти. Идеята е на Столичната община, а БНТ е медиен партньор на кампанията. Прегледите ще продължат до края на ноември.

Цанка Николова
от Цанка Николова
16:52, 01.09.2016
Чете се за: 00:36 мин.
Още
превенция рака млечната жлеза

Ракът на млечната жлеза е най-честото злокачествено заболяване сред жените в Европа. През последните 10 години броят на заболелите жени у нас е средно около 3 000 годишно, а възрастовата граница - под 40.

;
Д-р Маргарита Николова, образен диагностик в САГБАЛ "Шейново", София:
- Голям пропуск е, че няма единен национален регистър, защото ние бихме искали да проследим новоткрити заболявания, къде са се лекували, как е приключило лечението, преживяемост на това заболяване и т.н.
;

Съветът на специалистите - след 25 годишна възраст прегледи да се правят поне веднъж годишно. Това е единственият начин за ранното откриване на заболяването и гарантира успех на лечението.

;
Елена Гюлеметова, пациент:
- Защо трябва да се прави? - за да може човек да е усведомен за здравословното си състояние, тъй като не всичко се усеща на физическо ниво. Някой неща работят дълго, бавно и подмолно и в един момент се проявяват, когато е късно.
;

Положителна тенденция е, че в последните години жените са по-информирани за тези заболявания и се отнасят отговорно към здравето си. Работодателите пък от своя страна все по-често организират безплатни прегледи на служителите си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
50% от завършилите студенти в АУБГ остават в България
50% от завършилите студенти в АУБГ остават в България
Данъчните ускоряват връщането на ДДС на фирми-отличници
Данъчните ускоряват връщането на ДДС на фирми-отличници