НОВИНИ

Отклонения за тежки метали след замърсяването на реките Юговска и Чепеларска

Превишение на допустимите стойности на мед са открити във водите на река Юговска, вследствие на замърсяването с хвост от обогатителната фабрика в Лъки. Лабораторните резултати за наличие на тежки метали бяха оповестени днес от "Басейнова дирекция - Пловдив". Вземането на проби от реките Чепеларска и Юговска след замърсяването от миналата седмица продължава.

bnt avatar logo
от Галена Паскова
20:28, 17.02.2020
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

След като резултатите от първите проби на водите в реките показаха двойно завишение на максимално допустимите стойности на цианиди, изследването за тежки метали също установи отклонения.

Марин Маринов, експерт в Басейнова дирекция „Източнобеломорски район" - Пловдив: Има замърсяване с мед, освен цианидите, които бяха установени миналата седмица. Това са концентрации, които са малко над допустимите граници от 10 микрограма. Те се движат между 15 и 20 микрограма.

Замърсяването е установено в устието на река Юговска до Бачково и до Асеновград.

Заради констатираното наднормено наличие на мед във водата, днес експертите взеха нови проби от реките Юговска и Чепеларска.

Експресните данни от анализа днес не показаха отклонения. Очакват се резултатите от новото изследване за тежки метали. Жителите на селата Бачково и Нареченски бани са информирани да не ползват речна вода.

Димитър Бакалски, кмет на с. Нареченски бани: Ние издадохме предупреждение, че водите на река Чепеларска са замърсени, да не се използват за битови нужди, за поливане и поене на домашни животни.

Заради замърсяването на реките хората се отказват и от улова на риба.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пенсионната реформа на Макрон влезе за обсъждане в парламента
Пенсионната реформа на Макрон влезе за обсъждане в парламента
Защо все още не работи депото за отпадъци край село Бучино?
Защо все още не работи депото за отпадъци край село Бучино?