НОВИНИ

Превозвачи блокираха гранични пунктове

Шофьори на ТИР-ове наложиха двучасова блокада на границата в знак на протест. От 10:00 до 12:00 часа беше спряно преминаването през 6-те най-големи гранични пункта у нас. Недоволството на превозвачите е породено от продължителното чакане с часове при преминаването на граничните ни пунктове, което води до големи загуби за транспортните фирми.

bnt avatar logo
от екип на "По света и у нас"
18:15, 31.10.2016
Чете се за: 01:40 мин.
У нас

Собственици на транспортни фирми и шофьори са категорични, че единственият проблем, с който се сблъскват е продължителното чакане на граничните ни пунктове. По думите им, всеки път им се налага до престояват между 2 и 5 часа, а понякога дори дни, за да преминат през всички проверки.

Иван - шофьор на ТИР: Обикновено от Солун до тук ми е час и половина карането и тука чакам 5 часа.

Васил Влахов - собственик на транспортна фирма: Паспортен контрол - 5 минути, след това пристигаме на кантара -още 5 минути - 10, след кантара НАП, след НАП - рентген, след рентген - митнически контрол.
Йордан Арабаджиев - изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи: Преди 20 дни се стигна до изчакване от 60 и повече часа, което вреди първо на шофьорите, които управляват тези превозни средства. Престояват в нечовешки условия - липса на вода, тоалетни, елементарни хигиенни условия.
Александър Стамболийски - Съюз на транспортните работници: Шофьорите не желаят да работят, което е още по-голям проблем, след това страда не само транспортният бранш, а и търговският сектор.

Протестиращите обаче, не срещнаха разбиране в останалите шофьори, на които им се наложи да чакат 2 часа на блокирания пункт "Кулата - Промахон".

- Не е този начинът да стачкуват и най-вече на границата ,защото толкова години от другата страна го правеха и сега ние протестираме постоянно.

Блокада имаше и на граничните пунктове „Капитан Андреево" и „Калотина". Събралите се там шофьори бяха категорични, че системата на работа на граничните и митническите служители трябва да се промени, защото според тях не е организирана добре. Не закъсня и реакцията на транспортния министър Ивайло Московски.

Ивайло Московски - министър на транспорта: Поканихме ръководствата на гранична и митницата. Поеха се ангажименти да се облекчи това нещо, да се намали времето за преминаване, но явно не е било достатъчно.

Според шофьори, проверките на камионите трябва да се правят не на самата граница, а километри преди нея, като по този начин ще се облекчи трафикът като цяло.

;

На граничния пункт "Дунав мост" при Русе камиони блокираха движението няколко пъти. Превозвачите, шофьорите и собствениците на транспортни фирми, които се събраха тук, отправиха искания към Агенция "Митници", външно министерство и Гранична полиция да решат проблема с дългото чакане по граничните пунктове.

Превозвачи от Видин протестираха символично на "Дунав мост 2", заради бавното преминаване на товарни автомобили през граничния пункт "Видин - Калафат". Представители на транспортни фирми спряха автомобилите си в едната лента, без да пречат на движението по другата. Те обаче се заканиха, че ако няма решение на национално ниво ще се стигне и до блокада на пътя.

Повече от 10 часа чакат товарните автомобили на изхода от страната. Причината е бавната обработка на документите на румънска територия. Превозвачи настояват за намесата на българските власти,за да се облекчи преминаването през граничния пункт.

;

Над 10 км опашка от тирове се образува на граничния пункт "Капитан Андреево" след протеста на превозвачите. Те пожелаха от институциите да решат трайно проблема в рамките на 1 месец. Ако това не се случи, те ще протестират отново, докато шефовете на Гранична полиция и Агенция "Митници" не подадат оставка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над сто вторични труса в Италия
Над сто вторични труса в Италия
Личната колекция книги на Захари Стоянов - на 80 години
Личната колекция книги на Захари Стоянов - на 80 години