НОВИНИ

Превозвачи блокираха шест гранични пункта

Превозвачи от цялата страна блокираха за 2 часа 6 от основните гранични пунктове на страната. Затворени до 12 на обяд останаха „Капитан Андреево", „Калотина", „Кулата", „Дунав мост" при Видин и Дунав мост при Русе. Шофьорите са недоволни от бавното обслужване по границите, което, по думите им, ги принуждава да чакат в нечовешки условия.

превозвачи блокираха шест гранични пункта
bnt avatar logo
от БНТ
16:00, 31.10.2016
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

На граничния пункт "Дунав мост" 30-тина собственици на транспортни фирми и шофьори се оплакаха, че понякога трябва да се чака с часове, което води до неконкурентоспособност на компаниите им и ощетява икономиката на страната.

Михаил Ханджиев: Исканията ни са към агенция "Митници", гранична, външно министерство с желание да се оптимизира процеса на транзитиране на граничните пунктове.
Свилен Стоянов: Недоволен, направо съм бесен. Чакаме тука по 8-10 часа. Всеки път има опашка.
Айнур Селимов: Тука в Българско плащаме си таксата моста, винетки. Вземат ни талоните. Същата манипулация се прави в румънско, пак ни изискват талоните, за едно и също.

Освен финансови загуби шофьорите казват, че забавянето на обработката на документите им и чакането в дългите опашки води до други проблеми.

Михаил Ханджиев: Липсват елементарни хигиенни условия. Не са изолирани случаи когато преминаващи автомобили помитат шофьори.

Не закъсня и реакцията на транспортния министър Ивайло Московски.

Ивайло Московски - министър на транспорта: Тъй като ни припознават браншът на превозвачите като тяхно ресорно министерство бяхме домакини на тази среща, поканихме ръководствата на гранична и митницата. Поеха се ангажименти да се облекчи това нещо, да се намали времето за преминаване, но явно не е било достатъчно.

До обяд блокадата на границите ни беше вдигната. Превозвачите казаха, че настояват проблемът с бавното обслужване на пунктовете да се реши до месец. В противен случай отново ще протестират, докато ръководствата на агенция „Митници" и Гранична полиция не подадат оставки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 Продължава издирването на Мирослав, който изчезна в Стара планина
Продължава издирването на Мирослав, който изчезна в Стара планина
Земетресение от 4,1 по Рихтер във Вранча
Земетресение от 4,1 по Рихтер във Вранча