НОВИНИ

Превозвачи и евродепутати на протест в Брюксел срещу пакета за мобилност

На 10 януари български превозвачи излизат с ТИР-ове на протест в Брюксел срещу пакета за мобилност "Макрон", който тогава ще бъде гласуван в европейската транспортна комисия. Представители на бранша, евродепутати, правителството, парламента и евродепутатите се срещнаха, за да координират действията си и да набележат допълнителни контрамерки срещу готвените промени в транспортните еврозакони.

Николай Минков
от Николай Минков
19:53, 04.01.2019
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

Превозвачите не са съгласни на всеки 21 дни да се прибират в България за задължителна почивка. Те са против и забраната да спят в кабините, тъй като ще трябва да плащат допълнително за хотели, а при напускане на камионите, застраховките срещу кражби стават невалидни.

Ангел Траков - председател на Съюза на международните превозвачи: "Силно се надявам, че ще приложим всички възможни политически инструменти, инстурменти от дипломацията и т .н., за да можем да спрем по някакъв начин това безумие, което се случва в ЕП".

Всички български евродепутати бяха категорични, че пактът "Макрон" трябва да бъде спрян и завиха, че ще търсят подкрепа на своите колеги в пленарна зала при окончателно гласуване на текстовете.

Андрей Новаков - евродепутат, ГЕРБ - ЕНП: "Създаваме в момента алтернативни текстове, които да внесем другата седмица и да събираме мнозинство всеки от нас, колкото може, ако не успеем да блокираме този пакет в този му вид, поне да го изменим във вид, в който е по-изгоден за нашите превозвачи."
Ангел Джамбазки - евродепутат: "В случая говорим за двоен стандарт и за опит за кражба на бизнес."
Светослав Малинов - евродепутат, ДСБ - ЕНП: "Този протест, който е безпрецедентен, трябва да даде знак, че тези държави, които до голяма степен са били много лоялни и кооперативни, преминават на нова фаза на конфронтация."
Илхан Кючук - евродепутат, ДПС - Алианс на либералите и демократите: "Усилията на нас, българските евродепутати, няма да бъдат достатъчни, трябват общи усилия на българската държава и българската дипломация".

Министърът на транспорта съобщи, че България преминава към контрадействия, зад които застава и българсикя парламент.

Росен Желязков - министър на транспорта: "Всички прийоми и похвати на европейската бюрокрация, в своя положителен и негативен аспект, трябва да бъдат използвани, защото, ако не успеем да постигнем благоприятните законодателни предложения, да блокираме този процес."

Два лъча с ТИР-ове - български и румънски, ще бъдат част от протеста, който ще се състои на площад "Люксембург". Очакват се в него да се включат около 600 български превозвачи и техни колеги от Румъния, Полша, прибалтийските републики и Словакия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Общините ще поддържат пътищата, освободени от винетки
Общините ще поддържат пътищата, освободени от винетки
Британски кораб патрулира в Ламанша заради мигрантите
Британски кораб патрулира в Ламанша заради мигрантите