НОВИНИ

Превозвачи ще тестват тол системата в четири града

Започна реалното тестване на ТОЛ системата, за тежкотоварни автомобили над 3 тона и половина. Колко ще струва на превозвачите да изминат разстоянието от Бургас до София и ще се увеличи ли цената на стоките и услугите заради новата електронна система?

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
17:42, 16.08.2019
Чете се за: 01:14 мин.
У нас

Превозвачите ще могат да тестват работата на новата система за пътни такси за тежкотоварни автомобили от вторник. Това обяви Олег Асенов отговарящ за управлението на тол системата. От днес ведомството започва реалните тестове на новата система, която ще замени електронните винетки за автомобили над 3,5 тона.

Най-рано в края на февруари ще бъде завършена цялостната инфраструктура, която е необходима за пускането на новата система за пътни такси за тежкотоварни автомобили. Фирмата изпълнител на системата предаде символично ключа за нея на шефа на АПИ. От днес започват физическите проби за изчисляване и плащане на пътни такси.

Тестовете ще са върху покритие от 6000 километра, които са близо 30% от републиканската пътна мрежа.

Олег Асенов: Нашето внимание на ръководството на АПИ е фокусирано силно върху работата точно с покритието. Дали сме на превозвачите карти в прецизен Google Maps формат, в който те да могат да редактират, да разглеждат варианти и да дават предложения.

По договор България ще плати 180 млн. лева за новата система, допълнително в края на юли правителството отпусна още 90 млн. за финансиране на администрацията, очаква се до края на годината и още един транш.

За нуждите на теста от Агенция пътна инфраструктура изчислиха колко ще струва пътната такса на камион с пет оси и стандарт Евро 5, който се движи от Бургас до София, а именно 73 лева.

Йордан Стойчев, член на УС на Съюза на международните превозвачи: Това не отговаря на действителността въобще. Няма конкретни тарифи, по които ще се тарифира, няма и конкретен похват, както казаха и те самите.

От вторник превозвачите могат да се включат в пробите на системата от 14:00 до 18:00 часа в четири града - София, Пловдив, Русе и Варна.

Васил Пиронков, председател на Управителния съвет на Камарата на автобусните превозвачи в България: Реално това ще даде представа каква да бъде стойността на изминат километър. Ще можем ние да си направим една равносметка, с колко ще поскъпне транспортната услуга, защото ние не можем да продължим да работим със същите цени и не е нормално.

Превозвачите изчисляват, че товарният и пътническият превоз ще поскъпнат с между 20 и 30%. Според изчисленията на пътната агенция от пътни такси от догодина може да бъдат събрани до 800 милиона лева, а сега при винетки се плащат близо 500 милиона, включително и за леките автомобили.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Лъвиците" стартираха европейската си подготовка с победа
"Лъвиците" стартираха европейската си подготовка с победа
Кораб похитен от пирати близо до Камерун
Кораб похитен от пирати близо до Камерун