НОВИНИ

​Превозвачите спряха протестите, оттеглят спорния закон за Автомобилната камара

Автобусните превозвачи отмениха обявените за днес протести в столицата и в други градове на страната, след среща с премиера Бойко Борисов. Той ги увери, че от парламента ще бъде изтеглен спорния законопроект, предвиждащ създаване на Автомобилна камара. В същото време международните превозвачи заплашиха с контрапротести и блокади на пътища, ако проектът не бъде върнат за гласуване.

Николай Минков
от Николай Минков
19:03, 25.06.2018
Чете се за: 01:17 мин.
У нас

Час преди началото на планирания в столицата протест министър-председателят покани на среща представителите на бранша, в която участва и председателят на парламентарната транспортна комисия Станислав Иванов - вносител на спорния проектозакон.

По малко от 40 минути бяха нужни на премиера Бойко Борисов да постигне съгласие с превозвачите, за да спре протеста в София.

Бойко Борисов, министър-председател: "Има детайли, които притесняват- детайли, които най-малко бих приел и аз самият. Затова съм разпоредил на Станислав да изтегли този закон. Договорил съм се с колегите да седнат и в една спокойна обстановка някои от нещата, които считам, че са редни , правилни, да намерим дали със закон, дали в сега действащите закони с наредби и други инструменти, да се поправят".
Магдалена Милтенова - Национална асоциация на автобусните превозвачи: "Много съм благодарна на г-н Борисов, че той разбра нашата позиция по най-правилния начин и подкрепи нашето искане законопроектът да се изтегли. Ние ще продължим да работим в посоката за спиране на нерегламентирания превоз".
Петко Ангелов - превозвач: "Прекратяваме протестните действия и ще изтеглим камионите и автобусите от цяла България, без да пречим на държавата."

Над 30 години Георги е шофьор на автобус. Страхува се, че бъдещата автомобилна камара ще застраши работата му.

Георги Георгиев - шофьор на автобус: "Притеснява ме, че те като вземат в свои ръце да издават лицензи, първо, сигурно, ще ни накарат да се обединим по не знам колко автобуса за един лиценз. Пише, че искат достъп до документацията на всяка една фирма, демек да имат информация кой колко работи, как работи, дали трябва да работи."

От своя страна международните превозвачи обвиниха колегите си от вътрешните превози, че работят в сивия сектор и заплашиха с контрапротест, ако законът не бъде върнат.

Миролюб Столарски, член на УС на Асоциацията на сдруженията в автомобилния транспорт: "Страхуват се и не искат да има общи правила, не искат да има общи правила, не искат да има морален кодекс на превозвача".
Евгений Иванов, изпълнителен директор на КРИБ: "Виждаме как един сегмент от 100-200 автобуса налагат рекет, смазващ рекет върху останалите 13-14 000".
Илиян Филипов, председател на БАСАТ: "Ние ще организираме национален, мащабен протест, само че не с 8 камиона които видяхме до хотел "Плиска", а може ще бъдат над 3000 камионите, които ще изкараме в цялата държава".

Контрапротестът е насрочен за 4 юли.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Оранжев код в 9 области за дъжд и гръмотевици за 26 юни
Оранжев код в 9 области за дъжд и гръмотевици за 26 юни
Реакции след преизбирането на Ердоган
Реакции след преизбирането на Ердоган