Бункерът под бившия мавзолей на Георги Димитров в София ще се превърне в първата подземна галерия за съвременно изкуство. Това ще стане най-късно до три години. Заместник-кметът по култура Тодор Чобанов показа подземията на журналисти.

София

Уникалният шанс да влезе в бункера имаше и нашият екип. Спускаме се по стълба, която отвежда в коридор с различни стаи. По пътя към по-големите помещения, които ще бъдат превърнати в галерия виждаме останки от огромни електрически инсталации, телефонни централи, турбини и климатична инсталация. Имаме усещането, че се намираме в база на секретните служби.

Тодор Чобанов, зам.-кмет по култура в Столичната община: Бункер като всеки друг от важните бункери в центъра с условия елементи от службите и правителството да работят при ситуации на конфликт, при различни извънредни ситуации. Има административни помещения с останки от оборудване. Има условия за поддръжка на някакъв персонал, така че вероятно става дума за един бункер с командно-административни функции.

В коридорите се виждат следи от взривовете, с които след няколко опита през 1999 -та година мавзолеят беше разрушен. Помещенията, в които са се извършвали различни дейности по поддръжката на тленните останки на Георги Димитров, са затворени, защото още не са почистени след събарянето на гробницата.

За да се освободи място за съвременно изкуство в бъдещата галерия, много от изоставените в подземията съоръжения ще бъдат демонтирани и предадени на Политехническия музей и музея за история на София.

Тодор Чобанов, зам.-кмет по култура в Столичната община: Но е съвсем очаквано, в духа на европейската практика да запазим на място някой от експонатите, така че да позволим на посетителя, макар и в част от комплекса да си представи оригиналната среда.

Идеята за създаването на подземната галерия е от 2014 година. Целта е новото арт пространство да компенсира липсата на място в т. нар. музеен квартал, оформен между Националната художествена и Софийската градска галерия.

Така общината ще предостави място за изкуства в парка над бункера и в него. Новото арт пространство ще бъде филиал на Софийската градска художествена галерия. Предстои да бъде обявен конкурс за новата галерия, която ще бъде на 3 нива с обща площ около 1500 кв. м. и по план трябва да заработи до 3 години.

© снимки: БТА