НОВИНИ

През 2018 г. данъците няма да се променят, бюджетните заплати ще растат

Увеличение на бюджетните заплати и запазване размера на данъците. Това предвиждат управляващите в държавния бюджет за следващата година. В "Денят започва" председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова, съобщи че в момента приходите в хазната са повече от заложените. По думите й - за второто тримесечие се отчита ръст от 6,7 процента, което дава възможност да се вложат допълнителни средства в образование, отбрана и култура.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
20:50, 30.08.2017
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Догодина данъците няма да се увеличават - категорична е Менда Стоянова.Единствено не се знае какъв ще бъде размерът на такса смет, защото тази есен със Закона за местните данъци и такси, ще бъде заложен нов начин на определяне на таксата за събирането на боклука. Според председателя на бюджетната комисия трябва да се намери златната среда между различните интереси и законотворците да се съобразят с няколко неща.

Менда Стоянова, председател на Комисията по бюджет и финанси в НС: Първо със справедливостта, защото в момента бизнесът поема основната тежест по този закон по такса смет, без да генерира такъв битов отпадък. От друга страна трябва да се търси и социална поносимост на тази такса , така че населението да може да я плати и да няма срив в приходите на общината.

Менда Стоянова съобщи още, че към края на юли приходите в хазната са повече от заложените с над 6%. Това ще даде възможност през септември да се повишат заплатите на учителите средно с 15%. За догодина се предвижда още един ръст от 20-25 на сто. Средства ще се вложат и за ремонт и строеж на нови училища.

Предвиждат се инвестиции и в МВР, и в отбраната, предимно за техника и евентуално за повишаване на заплатите.

Менда Стоянова уточни, че се планират по - високи заплати и за служителите в социалната сфера,както и на работещите в областта на културата и то не само в театрите, но и в музеите и библиотеките.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жители на Коматево готвят протест заради забавения ремонт
Жители на "Коматево" готвят протест заради забавения ремонт
България се класира на четвъртфинал на Евроволей 2017
България се класира на четвъртфинал на Евроволей 2017