Заплатите в бюджетния сектор ще бъдат увеличени с 10% от догодина, обяви премиерът Бойко Борисов. Ще бъдат раздадени и коледни добавки за пенсионерите. Борисов инспектира началото на строителството на нов участък от магистрала "Хемус", като обеща до 2020 г. да стигне до Плевен. Повече информация вижте от Александър Марков.

На инспекцията на поредния участък от АМ "Хемус", който държавата започва да строи, премиерът Бойко Борисов заяви, че бюджетът за следващата година ще е добър и ще позволи увеличение на заплатите. Той подчерта добрите макроикономически показатели на страната, напомняйки, че външният дълг е намалял до 20% от БВП.

Бойко Борисов, министър-председател: Отново ще дадем коледни надбавки за пенсионерите, както дадохме великденски, нищо, че вие това не го отчитате, но и там отидоха над 50 и няколко милиона, ще направим добър бюджет, с 10% увеличение на заплатите, както тази година, на целия сектор. Тези, които ви обещават повече, ви лъжат, защото реално няма как. Не можем да похарчим повече, отколкото изкарваме, за да не задължим следващите поколения и във всичко това, което ви говоря, външният дълг е намалял на 20%. Миналата година ние върнахме 2,5 млрд. лв външен дълг.
Борисов обеща 10% увеличение на заплатите в бюджетния сектор от 2020 г.

Борисов обеща 10% увеличение на заплатите в бюджетния сектор от 2020 г.

Заплатите в бюджетния сектор ще бъдат увеличени с 10% от догодина, обяви премиерът Бойко Борисов. Ще бъдат раздадени и Коледни добавки за пенсионерите...

Премиерът, който даде началото на строителството на отсечка от АМ "Хемус" от пътен възел Ловеч - Плевен до Летница, обеща АМ "Хемус" да бъде завършена с една година предсрочно - 2023-а, вместо 2024-а. Това ще доведе много повече инвестиции и отвори работни места в Северна България.

В момента се строят две отсечки от общо 134-те км. между Боаза и пътя Русе-Велико Търново.

Бойко Борисов, министър-председател: Виждате всички са ви лъгали за "Хемус", а никой не е правил сметка да я прави. Тези градове на север Севлиево, Габрово, Плевен чак до Дунава ще потънат в забрава. Ето виждате го какво е!

Ефектът от строителството на магистралата за икономиката ще е голям.

Бойко Борисов, министър-председател: "Хемус" - минимум 10% ще се вдигне БВП. Минимум, като начало.
Николай Нанков, зам-министър на регионалното развитие и благоустройството: Три участъка, шест подучастъка, за две седмици има видим напредък, 2020-а година до тук ще е магистрала.

Премиерът се ангажира да започне ремонт на околовръстното на Плевен, в момента се реконструира обходният път на Ловеч. Коментира и въвеждането на тол системата.

Бойко Борисов, министър-председател: Тол системата е справедлива и вчера на срещата ми с превозвачите няма някой, който да е против тол системата, въпросът е да го направим, така, че особено тежкият трафик над 3,5 тона, който износва най-много пътните съоръжения, да си плаща.

По-късно премиерът Бойко Борисов, който провери строителството на "Хемус" и при Белокопитово, обясни, че обжалвания повече няма да спират строителството на магистралата благодарение на законови промени.

Бойко Борисов, министър-председател: Търговище ще има море. Ще ходите за 1 час на море. За радост, строейки магистралите и обогатяваме музеите също с археология. И сега ще видите на Струма така пък го правим, че на самата магистрала да има музей да го виждат хората.
Премиерът Борисов: През 2020 година АМ "Хемус" ще стигне до Плевен

Премиерът Борисов: През 2020 година АМ "Хемус" ще стигне до Плевен

През 2020 г. автомагистрала "Хемус" ще стигне до Плевен. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който направи първа копка на участъка от Плевен до Летниц...

Обиколката на премиера Борисов, вицепремиера Дончев, финансовия министър Горанов и заместник-министър Нанков в Северна България продължи в Шумен, където бяха открити нови съоръжения за близо 100 млн. лева в металургичния комбинат. Това осигурява и нови 100 работни места.

Владислав Горанов, министър на финансите: Всяка една инвестиция помага на държавата да създава допълнителен продукт, а моята роля е да го преразпределям.
Бойко Борисов, министър-председател: Тия, които говорят за инвестициите в България, ги каня с мен да дойдат в Кърджали, в Русе, днес в Шумен, да видят реалната индустриализация и икономика на страната.

Именно заводите, по думите на Борисов, правят големия БВП на страната.