НОВИНИ

През март започва сондаж в находището "Хан Кубрат"

През март започва дълбоководен проучвателен сондаж в находището „Хан Кубрат" в Черно море, край Силистар. Специалният кораб вече е в пристанище Бургас и се подготвя за важното проучване.

bnt avatar logo
от Веселин Григоров
20:06, 13.02.2019
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

От геоложките проучвания има сериозни надежди да се открие находище на газ, заяви вицепремиерът Томислав Дончев. Заедно с министърът на енергетиката Теменужка Петкова той се запозна с оборудването и с екипа на сондажния кораб.

Само два такива кораба има в света, а фактът, че единият за втори път ще проучва находище в български териториални води, говори колко обнадеждаващи са предварителните прочувания, каза ръководителят на екипа Макс Брауърс.

Обект на прочуването е блокът „Хан Кубрат", който се намира на около 30 морски мили срещу „Силистар". Сондажът ще достигне до дълбочина от близо 3 километра. Прецизен GPS и специални витла, разположени на корпуса ще поддържат кораба в една точка.

Томислав Дончев, вицепремиер: Това е висока технология, работим с партньор с неимоверен опит и просто всички трябва да стискаме палци за да имаме късмет, предварителните проучвания да се окажат адекватни и дай Боже да има газ и или нефт. Това ще стане ясно скоро."
Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Това е, може би, една от най-реалните форми на диверсификация на източниците за доставка на енергийни ресурси, нещо към което нашето правителство се стреми непрекъснато. Ние работим в тази посока ежедневно, а каква по-голяма диверсификация от местен добив."

Сондажните дейности ще продължат между 70 и 90 дни, казаха още от екипа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първи доказан случай на морбили у нас
Първи доказан случай на морбили у нас
Предсрочните избори в Испания са все по-възможни
Предсрочните избори в Испания са все по-възможни