Решението къде ще е новият завод на Фолксваген се очаква през ноември. На общо събрание на акционерите беше решено, че сред големите проекти, които концернът ще реализира, е нов завод в Европа. По неофициална информация България е една от страните, с които ще се водят преговори.

През ноември миналата година Херберт Дийс даде гласност на идеята си за изграждането на нов завод в Европа. Сега плановете започват да придобиват конкретни рамки. Надзорният съвет заедно с Борда на директорите на "Фолксваген" решиха на заседание снощи да се започнат преговори за мястото, в което ще отвори врати новият завод. Това стана ясно от прессъобщение на концерна. С кои държави ще се преговаря, попитах ръководителя на отдел "Корпоративни комуникации". Отговорът му беше кратък: "На този етап не казваме нищо".

В речта си пред Общото събрание на акционерите днес председателят на Борда на директорите Херберт Дийс даде повече яснота за мотивите, довели до взетото решение.

Херберт Дийс, председател на Бора на директорите на "Фолксваген" АД: Поради голямото търсене, заводите на Шкода са натоварени на 120 процента. Затова планираме още един, допълнителен завод за много марки в Европа. Потенциалните локации бяха основно проучени през изминалите месеци. На вчерашното заседание на Надзорния съвет беше решено да влезем в конкретни преговори с възможните локации.
Ще има ли "Фолксваген" в България?

Ще има ли "Фолксваген" в България?

Плановете на германския автомобилен концерн "Фолксваген" за нов завод в Европа вече имат конкретни измерения. На съвместно заседание снощи Надзорният...

Това решение не беше взето лесно. През март дори изглеждаше, че е нереалистично. Служителите на компанията, обединени в Производствения съвет, заплашваха да блокират гласуването. Позицията им беше, че вместо да се строят нови заводи в Европа, а в Германия да се съкращават работни места е по-добре да се натоварят вече съществуващите мощности. Херберт Дийс предложи друго - единият от важните за служителите заводи ще бъде преустроен за производство на акумулатори за електромобили.

Работниците  във "Фолксваген" не искат нов завод в Източна Европа

Работниците във "Фолксваген" не искат нов завод в Източна Европа

Представителите на служителите на "Фолксваген" отхвърлят изграждането на нов завод в Източна Европа или Турция. Вместо това те предпочитат съществуващ...

А завод в Европа ще се строи.

"Можем трайно да се развиваме по този начин", заяви днес председателят на Производствения съвет. В новия завод ще се произвеждат новите джипове на марките Шкода и Сеат, съответно Карок и Атека. Става въпрос за инвестиция в размер на милиарди евро. България има шанс за нея. Решението, къде точно ще отвори врати новият завод се очаква през ноември.