През януари ще стане ясно дали има манипулации на свободния пазар на ток, защото тогава приключва проверката на Комисията за енергийно и водно регулиране. Това съобщи нейният председател Иван Иванов само ден след като бизнеса сигнализира, че цената на българската енергийна борса е скочила безпричинно с 350%. Според представители на борсата причина за рязкото поскъпване не са злоупотреби, а голямото търсене на електроенергия. От КЕВР също така съобщиха, че най-вероятно природния газ ще поскъпне и от януари, но с под 4%, което означава,че няма да се отрази на цените на парното и топлата вода.

Енергийният регулатор е започнал проверка на сделките на борсата още през октомври като крайният срок за събиране на информация е 20 декември. Основното подозрение на бизнеса е, че държавните дружества, които са основните продавачи на борсата се договарят по между си.

Иван Иванов, председател на КЕВР: Ние изискваме допълнителни сведения и информация, която трябва да даде пълната картина на функционирането на борсата, включително и на дните, когато има резки изменения и голяма вулатилност в цените на електрическата енергия.

Шефът на КЕВР призна, че увеличението е доста рязко, но подобни промени били наблюдавани и на други европейски борси.

Иван Иванов, председател на КЕВР: Нормално на борсата цените се определят от търсенето и предлагането - принцип, който е валиден за всяка една борса в Европа и по света.

Председателят на Комисията изтъкна още, че няма как рязкото увеличение на цените на тока за бизнеса да се отрази на бита,защото те се определят веднъж годишно през юли.

Иван Иванов, председател на КЕВР: Преди две години в един не малък период от време, цените на свободния пазар бяха значително по-ниски от цените на регулирания пазар, въпреки това ние не променяхме цената на регулирания пазар.

Първите прогнози за нови цени на тока за бита ще бъдат готови до края на февруари догодина.

КЕВР: Скокът на тока на свободния пазар няма да повиши цената на тока за бита

КЕВР: Скокът на тока на свободния пазар няма да повиши цената на тока за бита

Драстичният скок на тока на свободния пазар няма да повиши цената на електричеството за бита, заяви председателят на енергийният регулатор Иван Иванов...

Работодателите с отворено писмо до премиера заради скок на тока за бизнеса

Работодателите с отворено писмо до премиера заради скок на тока за бизнеса

Спешни мерки срещу драстичното поскъпване на тока за бизнеса на свободния пазар поискаха работодатели в отворено писмо до премиера Бойко Борисов. Търг...