През юли Булгартрансгаз ще обяви обществената поръчка за предпроектното проучване за газовия хъб "Балкан" край Варна, за да бъдат обсъдени всички възможни трасета на газопреносната инфраструктура на територията на страната ни. Финансовата рамка на обществената поръчка е близо 2 милиона евро. Половината от средствата се осигуряват от Европейската комисия, а останалата част от Програмата "Механизъм за свързване на Европа". Това беше съобщено от Валентин Николов - заместник председател на Комисията по енергетика в Народното събрание, който участва в изнесено заседание на Комисията.

Валентин Николов, заместник-председател на Комисията по енергетика в Народното събрание: Целта е България да не бъде заобиколена, да бъдат реализирани всички тези инвестиции, които бяха направени. 80% от компресорните станции на Балканите са съсредоточени тука. Голяма част от тях са подменени. В момента правим реверсивна връзка с Турция, която да помогне процеса за диверсификация на трасета, на източници. Идеята е България в никакъв случай да не бъде заобиколена от т.нар. "Турски поток".
"Булгартрансгаз" организира кръгла маса за газов хъб "Балкан"

"Булгартрансгаз" организира кръгла маса за газов хъб "Балкан"

"Булгартрансгаз" организира инвеститорска кръгла маса за газов хъб "Балкан". Това съобщиха от Министерството на енергетиката. Дискусията ще бъде на 5...